Ingrijirea pacientelor cu chist ovarian operat

Trimisa la data: 2020-07-29
Materia: Medicina
Pagini: 43
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: marc_claudia27
PROIECT DE ABSOLVIRE
CALIFICAREA PROFESIONALA: Asistent medical generalist

Cuprins:

CAPITOLUL I
1.1. Prezentarea notiunilor de anatomie si fiziologie a aparatului genital feminin
1.2. Prezentarea pe scurt a bolii
1.2.1. Definitie
1.2.2. Etiologie
1.2.3. Patogenie
1.2.4. Simptomatologie
1.2.5. Tratament

CAPITOLUL II
Supravegherea pacientei din momentul inceperii investigatiei si tratarea acesteia
2.1. Internarea pacientei in spital
2.2. Asigurarea conditiilor de spitalizare a pacientei
2.3. Asigurarea conditiilor igienice pacientelor internate
2.4. Supravegherea functiilor vitale si vegetative ale pacientei
2.5. Alimentatia bolnavei
2.6. Administrarea medicamentelor si hidratarea organismului
2.7. Recoltarea produselor biologice si patologice
2.8. Pregatirea pacientei si efectuarea tehnicilor speciale impuse de afectiune
2.9. Pregatirea preoperatorie si ingrijirile postoperatorii

CAPITOLUL III
3.1. Prezentarea cazurilor de boala
• Cazul nr. 1 - Plan de ingrijire
• Cazul nr.2 - Plan de ingrijire
• Cazul nr. 3 - Plan de ingrijire

3.2. Concluzii asupra lucrarii

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Ingrijirea pacientelor cu chist ovarian operat

CAPITOLUL I

1.1 Prezentarea notiunilor de anatomie si fiziologie a aparatului genital feminin

Aparatul genital feminin este format din:
• Organele genitale externe - Vulva : pubis, labiile mici, labiile mari, organele erectile, glandele anexe, orificiul urinar si orificiul vaginal.


Fig. 1

VULVA : In ansamblu , vulva are forma unei fante , alungite in sens sagittal. Ea cuprinde totalitatea organelor genitale externe feminine
Labiile mari sunt doua pliuri cutanate avand ambele fete acoperite de tegument. Fata externa prezinta peri si glande sebacee mari , iar fata interna vine in raport cu labiile mici. Labiile mari se unesc anterior spre simfiza pubiana , formand comisura anterioara, situata pe muntele pubian ( Venus ). Posterior se unesc prin comisura posterioara situata la mica distanta de anus.
Labiile mici sau nimfele sunt doua pliuri cutaneo-mucoase, prezentand o fata externa acoperita de tegument si aflata in raport cu labia mare si o fata interna mucoasa , in raport cu labia mica opusa. Anterior , inainte de a se uni, labiile mici se dedubleaza in doua pliuri : unul trece anterior de clitoris si formeaza cu cel de partea opusa preputul sau capisonul clitoridian; iar celalalt trece posterior de clitoris si formeaza cu cel de partea opusa fraul clitoridean.
Posterior de clitoris , sub fraul clitoridian , se deschide orificiul sau meatul extern al uretrei.
Vestibulul vaginal este spatiul cuprins intre labiile mici si contine orificiul extern al uretrei si orificiul vaginal obstruat de lumen la virgine.

Fig. 2 Aparatul erectil feminin
Aparatul erectil al vulvei este format din :
• clitoris :organ erectil , nepereche , care poate fi omologat cu penisul;este format din doi corpi cavernosi care se intind pe fata interna a ramurii ischio-pubiene formand corpul clitorisului si se termina cu o extremitate proeminenta denumita glandul clitoridian ; la acest nivel se afla glande sebacee ;
• bulbii vaginali : sunt formatiuni erectile, situati de o parte si de alta a vestibulului vaginal , in profunzimea labiilor mari si in imediata vecinatate a orificiului vaginal.
• Organele genitale interne: vagin, uter, trompe uterine si ovare.
Vaginul - este un organ organ musculo - membranos de forma cilindrica care se intinde de la cotul uterin la vulva si care face legatura intre organele genitale interne si organele genitale externe. Prin intermediul vaginului spermatozoizii depusi in timpul actului sexual patrund in uter si in trompe, dar totodata tot prin el se scurg afara secretiile uterine si sangele menstrual. Vaginul serveste si canal de trecere al fatului in timpul nasterii.
Uterul - este un organ musculo - cavitar unde ovlul fecundat devine fat. In uter este deci retinut ovulul fecundat, este protejat si unde se dezvolta de-a lungul celor 280 de zile dupa care devine agentul principal in expluzia fatului la termen.
Trompele uterine - numite si tube uterine sau tubele lui Fallopio, sunt doua conducte musculo - membranoase, flexibile care sunt situate intre uter si ovare.
Ovarele sunt glande perechi, care au functie dubla: excretorie adica de producere a celulelor feminine - a ovulelor, si functia secretorie - adica acestea secreta endocrina.
Ovarele determina caracterele sexule principale si secundare ale femeii. Ovarul este constituit din cortex si o zona medulara centrala, aceasta din urma continand foliculii ovarieni in diferite stadii de dezvoltare, corpul galben si tesutul conjunctiv.
Foliculii ovarului sunt cei care contin celula de reproducere feminina si care se numeste ovul. Acesti foliculi ovarieni se deosebesc dupa gradul lor de maturitate in primordial (pe cale de crestere) si maturi(foliculii lui Graff).
Un folicul primordial este constituit din ovocitul matur care este inconjurat de celule si de lichid folicular, iar la nivelul lui are loc ovogeneza ( adica totalitatea proceselor care au ca scop eliberarea celulei care este apta dupa fecundarea ovulului), astfel foliculul respectiv s-a maturat.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Ingrijirea pacientelor cu chist ovarian operat". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.