Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare

Trimisa la data: 2018-01-28
Materia: Medicina
Pagini: 50
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: popasimona5
Lucrarea de fata este structurata in trei capitole in care partea teoretica se imbina cu partea practica pentru a reda o viziune cat mai clara asupra subiectului abordat. Limbaju este clar, pe intelesul tuturor desi sunt utilizati si termeni de specialitate. Lucrarea se adreseaza , in special, elevilor de la scolile de asistenti medicali.

CUPRINS

Introducere
5
Capitolul I Notiuni generale referitoare la tulburarile bipolare
7
I.1 Aspecte introductive
7
I.1.1 Episodul maniacal
7
I.1.2 Diagnostic diferential in tulburarile bipolare
9
I.1.3 Despre depresie
9
I.1.4 Ciclotimia, forma atenuata a tulburarii bipolare
I.2 Tratamentul in tulburarile bipolare
12
15
I.2.1 Terapia biologica
I.2.2 Terapia psihosociala in tulburarile bipolare. Psihoterapia
15
17
I.3 Creativitatea si tulburarile bipolare. Artterapia
I.4 Asistenta medicala si pacientul cu tulburari bipolare
18
19
Capitolul II Nursingul psihiatric. Aspecte generale cu privire la ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare
22
II.1 Etape in procesul de nursing
22
II.2 Rolul si atributiile asistentei medicale in ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare
24
II.3 Ingrijirea pacientului cu episod depresiv
27
II.4 Ingrijirea pacientului cu episod maniacal
29
II.5 Comunicarea asistenta medicala-pacient cu tulburari bipolare - o necesitate!
31
Capitolul III Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare. Studii de caz
36
III.1 Pacientul cu episod depresiv in tulburarile bipolare
36
III.1.1 Studiu de caz I
36
III.1.2 Studiu de caz II
38
III.2 Pacientul prezinta alternarea perioadelor depresive cu cele maniacale
39
III.2.1 Studiu de caz I
39
III. 2.2 Studiu de caz II
41
III.3 Pacientul cu ciclotimie
42
III.3.1 Faza hipomaniacala. Studiu de caz I
42
III.3.2 Faza depresiva. Studiu de caz II
43
Concluzii
45
Bibliografie
48

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare

INTRODUCERE

Tulburarile bipolare se incadreaza in sfera bolilor mintale. La momentul actual, peste o treime din populatia globului sufera de tulburari mintale. Tulburarile mintale sunt dereglari functionale ale creierului. Aceste dereglari ar putea avea la baza dezechilibre ale creierului cauzate de influentele genetice sau de factorii de mediu si sociali.

Aceste boli, ca si in cazul tulburarilor bipolare, nu trec de la sine. De aceea, o importanta deosebita in restabilirea starii de sanatate a pacientului o are tratamentul medicamentos care, in combinatie cu psihoterapia, va genera rezultate optime. Tratamentului medical i se pot asocia activitati ocupationale prin care pacientului i se reda increderea in sine, sentimentul de utilitate.

Milioane de oameni sufera de boli psihice dar, cu toate acestea, se stie prea putin despre acestea. Persoanele afectate au nevoie de liniste, intelegere si ajutorul semenilor. Tratamentul face ca multe dintre persoanele care sufera de astfel de boli sa duca o viata apropiata de normalitate sau chiar o viata productiva normala.

Tulburarea bipolara, cunoscuta in trecut ca psihoza maniaco-depresiva sau psihoza periodica depresiva este o tulburare mintala care consta in modificarea anormala si pentru mai mult timp a dispozitiei afective, a energiei, a abilitatii unei persoane de a functiona in mod normal. Apar succesiuni ale episoadelor depresive cu cele maniacale care altereaza functionalitatea normala a persoanei in cauza. O forma mai usoara a tulburarilor bipolare este ciclotimia.

Denumita si tulburare ciclotimica, ciclotimia se caracterizeaza prin episoade hipomaniacale care alterneaza pentru o anumita perioada de timp (mai mare de doi ani) cu episoade de depresie usoara, iar intre aceste perioade pacientul poate avea o dispozitie stabila. Kraepelin afirma ca ciclotimia reprezinta o tulburare de personalitate.

Am ales sa abordez in lucrarea de fata tema "Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare" deoarece consider ca din ce in ce tot mai multe persoane sufera de boli mintale, acest fenomen devenind tot mai ingrijorator.

De asemenea, consider ca in tratarea unor astfel de afectiuni pe langa medicatia prescrisa de medic, un rol deosebit de important il are asistenta medicala. Aceasta ofera ingrijiri medicale calificate, contribuie la asigurarea unor conditii optime de spitalizare, comunica cu pacientul si familia acestuia si adopta atitudini psihoterapeutice.

Lucrarea de fata este structurata in trei capitole care trateaza acest subiect in mod clar, utilizand un limbaj simplu dar si termeni medicali. Partea teoretica se imbina cu partea practica pentru a reda o viziune cat mai clara asupra subiectului abordat.

Astfel, in primul capitol intitulat "Notiuni generale referitoare la tulburarile bipolare" se vorbeste despre tulburarile generale la modul general, se pot observa cateva aaspecte despre ceea ce inseamna episod maniacal si episod depresiv in tulburarile bipolare; se vorbeste despre ciclotimie care este o forma atenuata a tulburarilor bipolare si despre importanta tratamentului in tulburarile bipolare; ce fel de tratament exista, cat de importanta este psihoterapia.

De asemenea, la pacientii cu tulburari bipolare creativitatea este la ea acasa, foarte multi dintre acestia avand inclinatii spre arta.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.