Interventia precoce la copiii cu dizabilitati neuro-motorii

Trimisa la data: 2018-12-19
Materia: Psihologie
Pagini: 72
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: sandumarian
Documentul este in format PDF
Parte teoretica a lucrarii de licenta
CUPRINS
INTRODUCERE ........................................................... 5
CAPITOLIL I DIZABILITATEA SI DEFICIENTELE NEURO-MOTORII ..... 6
1.1 Cadru conceptual ................... 6
1.2 Clasificarea deficientelor neuro-motorii ................................................................. 9
1.3 Situatia actuala a educatiei speciale in Romania ...................................................12
1.4 Principiile moderne ale educatiei cerintelor speciale ..............................................14
CAPITOLUL II TEORII sI DEFINITII ALE INTERVENTIEI PRECOCE .. 17
2.1. Ce este interventia precoce si de ce este importanta? ..........................................17
2.2. De ce interventie precoce? .................................................................................17
2.3 Modelele interventiei precoce asupra copiilor cu cerinte educationale speciale ........18
2.4. Etapele de dezvoltare a copilului si semnele de avertizare pentru tulburarile de
dezvoltare ...............................................................................................................22
2.4.1 Dezvoltarea cognitiva .i socio-emo.ionala ..............................................22
2.4.2. Semne de avertizare............................................................................26
CAPITOLUL III PROGRAMUL DE INTERVENTIE PRECOCE ................. 34
3.1. Evaluare .i reevaluare .......................................................................................34
3.2. Activita.ile de reabilitare cu copiii .......................................................................36
3.3. Activita.i cu/.i pentru parin.i .i familia extinsa .....................................................55
3.4 Integrarea sociala .i .colara ................................................................................66
CAPITOLUL IV. CERCETARI CONSTATATIVE ...................................... 69
4.1 Scopul, obiective, ipoteze....................................................................................69
4.2 Prezentarea instrumentelor cercetarii ...................................................................69
4.3 Metodologia cercetarii, lotul de participan.i .i procedura de lucru ..........................69
4.4 Analiza .i interpretarea datelor ............................................................................69
CONCLUZII .......................................................................................... 69
BIBLIOGRAFIE .................................................................................... 69
ANEXE ................................................................................................. 69

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Interventia precoce la copiii cu dizabilitati neuro-motorii

Cuvantul "dizabilitate" reprezinta termenul care reda cu acuratete implicatiile pe care deficientele neuro- motorii, care contureaza tabloul clinic al copiilor care au acest diagnostic, le au atat asupra copilului in cauza, cat si asupra membrilor familiei acestuia. Dizabilitatea este vazuta ca o limitare impusa in special de catre oportunitatile si experientele sociale care restrang abilitatea individului de a relationa cu ceilalti sau de a accesa anumite locatii. (Chereches (Osvat) Claudia, 2011)

Asta inseamna ca dizabilitatea poate conduce la excluziune sociala si prin faptul ca este perceputa in raport cu barierele sociale impuse, neaga oportunitatea de angajare in relatiile cu ceilalti (Burke, 2008).

Este bine de retinut aceasta definitie pentru a putea distinge diferenta fata de modul in care se utilizau termenii de dizabilitate, deficienta si handicap pana de curand. Astfel, se sustinea ca boala genereaza dizabilitatea (diminuarea abilitatii) sau deficiente ale anumitor functii ale organismului iar lipsa accesibilitatilor pentru aceste persoane genereaza handicapul in raport cu mediul, care este o problema sociala. Vorbind de "social" ne referim la oameni.

Toti cei care se opun sau ignora sa faca toate demersurile necesare pentru a ajuta persoana cu dizabilitati pentru a-si dezvolta si atinge potentialul maxim, pentru a functiona social si pentru a fi cat mai putin dependenti de cei din jur si de mediu, pornind de la asigurarea evaluarilor de specialitate si oferirea terapiilor recuperatorii de la varste cat mai mici, trecand prin integrarea scolara si social si continuand cu amenajarea mediului fizic, conform necesitatilor fiecaruia, sunt raspunzatori de existenta handicapului in viata persoanelor cu dizabilitati.

Deficientele neuro-motorii afecteaza componentele motrice ale persoanei, fiind determinate in principal de afectarea structurilor neuronale de la nivel central sau periferic, dar si de calitatea proceselor psihice care influenteaza controlul si functionarea mecanismului neuro-muscular (Ghergut, 2007).

Pe langa tabloul clinic incluzand simptome neuro-motorii marcante, paraliziile si problemele neurologice sunt insotite frecvent si de probleme de ordin psihologic. Dintre acestea, cele mai frecvente par a fi tulburarile cognitive, deficitele senzoriale, tulburarile de comunicare si problemele emotionale (Popescu, 2001). In aria cognitiva apar dificultati insotite uneori de reducerea nivelului de inteligenta. Apar de asemenea dificultati de invatare si probleme de concentrare a atentiei.

Performantele mnezice ale copiilor cu probleme neuro-motorii pot fi reduse, comparativ cu cele ale copiilor sanatosi de aceeasi varsta. In ceea ce priveste sfera emotionala, se apreciaza ca pana la 50% din copiii cu hemiplegie (una dintre forme) au o tulburare emotionala. La acestea se adauga stima de sine scazuta si dificultatile de integrare in colectiv, izolarea sociala fiind comuna acestor copii. Izolarea, retragerea sunt in acelasi timp o consecinta a stigmatului social
asociat cu deficientele neuro-psiho- motorii. Integrarea in anturaj este redusa si datorita deficitului in sfera cognitiei sociale a acestor copii. Se pare ca problemele neuro- motorii sunt frecvent insotite de dificultati in a intelege comportamentul celorlalti, intentiile si atitudinile acestora, probleme in a identifica corect indicatorii sociali si emotionali precum si de dificultati in sfera metacognitiei (Goodman, 1997).

Acesta este tablolul clinic care creioneaza problemele cu care se confrunta copiii cu deficiente neuro-psiho-motorii si totodata provocarile carora trebuie sa le faca fata membrii familiilor acestora, avand in vedere faptul ca interventia presupune un proces de recuperare care dureaza in marea majoritate a cazurilor toata viata. Dizabilitatea copilului este o experienta de triada, implicand co- interactiunile dintre copil, care traieste disfunctia, familia care este afectata
de problema copilului si mediul extern in care se manifesta dizabilitatea (Heiman, 2002 apud Chereches (Osvat) Claudia, 2011).

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Interventia precoce la copiii cu dizabilitati neuro-motorii". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.