Izvoarele dreptului

Trimisa la data: 2012-04-21
Materia: Administratie Publica
Pagini: 93
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: axel26
Lucrare de licenta despre Izvoarele dreptului
Izvoarele sau sursele dreptului sunt manifestari ale relaTiilor sociale care genereaza norma juridica,indiferent de natura ei (dreptul public sau privat etc.). Pornindu-se insa de la sensul etimologic al termenului de "izvor" in stiinTa juridica prin el au fost denumite,de asemenea sursele. originea. factorii de deteminare si creare a dreptului. Modul de aparitie a ideii de dreptate si,in final, a dreptului este strans legata de acele realitati sociale care produc situatia juridica ,adica forma de drept.

In acest sens,constiinta individuala si constiinta sociala sunt, in ultima instanta, responsabile pentru aparitia dreptului,printr-un proces complex in care motivatiile, decurgand din interesele individului,din interesele diverselor grupuri sociale si,in final, din interesele obiective generale ale societarii,se interconditioneaza reciproc,construind in dialectica evolutiei lor o unitate extrem de complexa pe care o denumim,generic,izvor al dreptului.Notiunea de izvor al dreptului,identifica tocmai aceste surse complexe de natura obiectiva si subiectiva,individuala si sociala care,la un moment dat,intr-o anumita conjunctura istorica,duc la aparitia dreptului. Dupa Hegel, putem identifica in postura de surse ale dreptului orice proces istoric,cat si determinarile pozitve,care nu sunt altceva decat relatiile sociale transformate prin actiunea normei juridice.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Izvoarele dreptului

Lucrare de licenta despre Izvoarele dreptului
Cuprins

Capitolul I. Notiunea de izvor de drept............................4

Capitolul II. Clasificarea izvoarelor dreptului......................9
2.1. Izvoarele materiale........................................9
2.2. Izvoarele formale.........................................11
2.3. Izvoarele documentare.........................................13
2.4. Izvoarele reale...........................................13
2.2. Clasificarea izvoarelor formale..............................13
2.2.1. Obiceiul juridic.........................................14
2.2.2. Doctrina............................................28
2.2.3. Jurisprudenta - practica judiciara.............................37
2.2.4. Contractul normativ........................................57
2.2.5. Actul normativ - legea....................................63

Capitolul III. Izvoarele dreptului romanesc dupa revolutia din decembrie 1989..................................................71

Capitolul IV. Izvoarele dreptului comunitar............................76

Capitolul V. Consideratii preliminare..............................88

Bibliografie..........................................92

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Izvoarele dreptului". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.