Legiunea V Macedonica si teritoriul militar al acesteia

Trimisa la data: 2009-07-15
Materia: Istorie
Pagini: 60
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Corina_S
Lucrare de licenta despre Legiunea V Macedonica si teritoriul militar al acesteia
Razboaiele marcomanice au prilejuit trimiterea din Dobrogea in Dacia Porolissensis a legiunii V Macedonica , a carei garnizoana va fi stabilita la Potaissa. Sosind aici, legiunea a construit, in scurta vreme, un mare castru pe platoul numit "Cetate".

Castrul de la Potaissa este cel mai mare castru de legiune de functionare indelungata din Dacia . Prin orientare si pozitie , castrul de la Potaissa respecta principalele prescriptiiA¹ ale tehnicienilor militari din epoca in care a fost construit.

Castrul se afla pe un platou , ferit de inundatii si de torenti , dar suficient de aproape de un curs de apa (raul Aries). Platoul are o pozitie dominanta asupra orasului antic si asupra teritoriilor din preajma (altitudine absoluta 375m), fiind inaltat cu aproximativ 40m, ceea ce permitea o buna vizibilitate din castru pana la distante apreciabile . Astfel drumul imperial spre Napoca putea fi observat pana la Aiton (fig.3), iar un eventual turn de observatie situat pe dealul Suia (cota maxima de 382m)AC permitea controlul vaii Ariesului .

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Legiunea V Macedonica si teritoriul militar al acesteia

Lucrare de licenta despre Legiunea V Macedonica si teritoriul militar al acesteia
Cuprins

I Introducere..............................3
II Din istoria legiunii V macedonica..............5
Note..........................15

III Castrul legiunii V macedonica.................19
1 Sistemul de fortificare.........................20
2 Organizarea interna.............................21
Note..........................30

IV Teritoriul legiunii V macedonica...............33
Note..........................40

V Stampilele legiunii V macedonica................44
Note..........................52

VI Concluzii..................54

VII Bibliografie..............57

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Legiunea V Macedonica si teritoriul militar al acesteia". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.