Lexicul comun si lexicul specializat cu aplicabilitate la domeniul medical

Trimisa la data: 2010-03-23 Materia: Litere Pagini: 67 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: Valentina_F
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Lexicul comun si lexicul specializat cu aplicabilitate la domeniul medical
Discursul stiintific specializat (al cercetatorilor) se bazeaza pe definitii lexicale si simbolice 21(ex. "Opsoninele care sunt imunoglobuline (IgG si IgM) faciliteaza via receptori pentru complement...")22. Discursul specializat instituie adesea un semnificat nou unui semnificant nou (ex. antipiretic - "(medicament) care combate febra"(DEX, p.47)) sau atribuie o noua semnificatie unui semnificant existent deja (evolutia conceptului de molecula, celula etc.); discursul pedagogic introduce un semnificat si un semnificant inedit pentru agentul receptor, dar preexistent in limba.

In discursul stiintific specializat centralitatea apartine agentului emitator (care instituie definitia), iar propunerea unei definitii este analoga propunerii unei norme de comportare, in timp ce in discursul didactic, accentul cade asupra agentului receptor, actul cel mai important fiind receptarea si intelegerea definitiei (analoga aplicarii normei prescrise). Daca definitia stiintifica se bazeaza pe desemnare (x desemneaza y), definitia didactica si de vulgarizare pe numire (y se numeste x): ex. "Totalitatea acestor transformari - mecanice, fizice si chimice - poarta numele de digestie"23, respectiv "Picaturile fine de apa incarcate electric, numite aerosoli marini, cresc amplitudinea respiratiei..."
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Lexicul comun si lexicul specializat cu aplicabilitate la domeniul medical

Lucrare de licenta despre Lexicul comun si lexicul specializat cu aplicabilitate la domeniul medical
Cuprins

Argument...................................................3

Capitolul I. Caracterizare generala a terminologiilor
(in relatie cu pragmatica discursului stiintific).....................4

Capitolul II. Statutul lingvistic al termenilor lexicului general
(comun) folositi in terminologia medicala.............................16

Capitolul III. Statutul lingvistic al termenilor medicali
(specializati) intrati in lexicul uzual (general)....................................27

Capitolul IV. Concluzii...........................................54

Bibliografie generala...........................................63
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Lexicul comun si lexicul specializat cu aplicabilitate la domeniul medical". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.