Libertatea de exprimare si limitele ei in mass-media

Trimisa la data: 2016-11-02
Materia: Jurnalism
Pagini: 186
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: rvg93
Libertatea presei este reglementata si orice jurnalist, care isi face meseria cu devotiune si onestitatea, este constient ca are o uriasa responsabilitate fata de public pentru a spune adevarul, desi uneori este nevoit sa se confrunte contestatari, impusi de autoritatea instituita (cenzura), cu scopul de a-si opaciza puterile intr-o maniera rigida, insistand sa vegheze forma si continutul inainte de publicare. Alteori apare autocenzura care este justificata de faptul ca jurnalistii sunt expusi multor presiuni si foarte multi dintre acestia evita publicarea anumitor materiale, atunci cand pot avea consecinte negative, inclusiv in plan psihologic. Tot de niste parghii psihologice se folosesc dezinformarea si suprainformare care devin instrumente de manipulare, atent pregatite, pentru a induce in eroare orice individ neavizat.

Presa, reprezentantul "societatii civile", este obligata sa vegheze asupra functionarii serviciilor publice. Motorul democratiei este increderea. Societatea civila trebuie sa admita ca nu toti sunt egali in fata legii, orice limitare la adresa presei devine automat o limitare a egalitatii cetatenilor. Adevarul este o datorie fundamentala a jurnalistului, caci destinatarul mesajelor noastre mediatice are dreptul de a stii adevarul. Cu toate aceste libertatea nu ofera gazetarului dreptul de a actiona iresponsabil sau de a face acuzatii lipsite de probe incontestabile. Editorii sunt responsabili pentru validarea informatiilor.

Practicile jurnalistice ar trebui sa le permita reporterilor sa pastreze discretia. Pentru ca presa sa fie una responsabila si corecta, trebuie sa trateze in mod corect sursele si sa previna omisiunile. Informatiile pot fi facute publice, daca sunt rezonabile, iar sursele pot intelege ca unele informatii sunt deosebit de delicate si ca implica anumite consecinte ale divulgarii lor, putand fi verificate oricand, mai ales daca sunt de interes public.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Libertatea de exprimare si limitele ei in mass-media

Cuprins
Mic glosar de termeni jurnalistici 4
Etica libertatii de gandire, discutie si exprimare 20
2. Libertatea de exprimare 23
2.1. Reglementari ale libertatii de exprimare in Romania si drepturile omului 23
2.2. Rolul informarii in societatea civila 30
2.3. Autocenzura si cenzura merg mana in mana 33
2.4. Dezinformarea, o arma letala 34
2.5. Suprainformarea in mass-media 36
2.6. Sursele si rolul lor in presa 37
2.7. Zvonurile si calomnia in mass-media 41
2.8. Insulta raportata la individ 44
2.10. Violenta si efectele ei 46
2.11. Dreptul la viata privata, o necesitate a tuturor 49
3.1. Prezentarea conceptelor 56
3.2. Metoda de cercetare si obiectivele studiului de caz 57
3.3. Mediatizarea cazului Colectiv 59
3.3.1. Respectarea normelor etice si deontologice 60
3.3.2. Aplicarea principiilor etice in cazul Colectiv 64
3.3.3. Colectiv - clauza de constiinta a jurnalismului si autocenzura? 73
3.3.4. Libertatea de exprimare in tragedia Colectiv 75
3.3.5. Colectiv - Surse, zvonuri si dezinformare 77
3.3.6. Calomnie si insulta in cazul Clubului Colectiv 81
3.3.7. Violenta si dreptul la viata privata 82
3.4. Cazul evacuarii Antenelor prezentat in presa 84
3.4.1. Evacuarea Antenelor - norme morale si a principii aplicabile 85
3.4.2. Libertatea de exprimare si autocenzura in cazul Antenelor 88
3.4.3. Dezinformarea Antenei 3 90
3.4.4. Zvonuri si stiri pe surse in cazul Antenelor 92
3.4.5. Calomnia si insulta in discursul jurnalistilor lui Voiculescu 93
3.4.6. Antenistii respecta dreptul la viata privata, condamnand violenta? 94
Concluzii 95
Bibliografie 98
Sitografie 101

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Libertatea de exprimare si limitele ei in mass-media". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.