Literatura romana - Dramaturgia lui Marin Sorescu

Trimisa la data: 2016-08-11
Materia: Limba Romana
Pagini: 59
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: oanamaria
Lucrarea isi propune viziune actualizata a operei dramatice soresciene.

Argument

"Se scrie enorm. Traim in epoca hartiei scrise. Cum oamenii necivilizati nu puteau vietui, acum 15000 de ani, fara o piatra slefuita, noi nu putem exista fara o bucata de hartie plina de semne de exclamare, virgule, cuvinte. Si se scrie tot mai grabit. Cartile sunt niste propozitii abia incepute.Unele se opresc la adjectiv, altele la pronume. Foarte putine ajung sa descopere radacina unui verb.

Acestea sunt ganduri care trec prin mintea oricui are de gand sa imbogateasca patrimoniul literaturii cu o noua carte. Mergi prin librarii: gem de titluri noi. Mergi prin anticariate, gem de titluri vechi. Praful nu mai pridideste sa se depuna pe in-folii, editii definitive, editii rare ori dese. Te apuca dezadejdea. Sa te mai duci dupa asta acasa, sa te asezi la masa de lucru? Pentru cine sa scrii? Publicul mai vrea ceva? In marile bazine industriale exista o teava verticala numita preaplin. Cand apa depaseste nivelul admis, surplusul se scurge prin aceasta teava. Din pacate, in literatura nu exista un asemenea mijloc de reglare. Se scrie in continuare pana la exasperarea, sa zicem, a bazinului. De ce? Pentru cine? Raspunsul nu e decat unul singur: scriu pentru mine. Sunt singurul public al gandurilor. Sa fim lucizi: cine ne poate intelege, cand noi insine nu ne intelegem decit fragmentar, pana la o mana, pana la brau? Iata de ce poezia trebuie sa fie in primul rand sincera. (...) Sunt, prin urmare, pentru lucididate."

Intreaga opera soresciana este o cautare a firului Ariadnei, de aceea consider ca scrierile sale dramatice nu se inscriu neaparat in tendintele teatrului absurd, ci constituie mai degraba o reinterpretare a acestui curent literar. Absurd inseamna lipsit de sens, ori la Marin Sorescu totul are ca scop descoperirea sensului. Sensul existentei, sensul istoriei, sensul unei anumite atitudini in fata vietii, a istoriei, a mortii sau a lui Dumnezeu. Acestea sunt fetele labirintului sorescian.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Literatura romana - Dramaturgia lui Marin Sorescu

Cuprins
Argument
Capitolul I
Specificul dramaturgiei romanesti postbelice

II.1. Trasaturi generale
II.2. Reprezentanti
Capitolul aI II-lea

Scrierile dramatice ale lui Marin Sorescu in contextul literar postbelic
I.1. Caracteristicile fenomenului literar postbelic romanesc
I.2. Profilul literar al lui Marin Sorescu


Capitolul al III-lea
Directii ale receptarii critice a dramaturgiei soresciene
Capitolul al IV-lea
Formule textual -dramatice soresciene si constructia sensului
IV.1. Iona
IV.2. Raceala
IV.3. Exista nervi

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Literatura romana - Dramaturgia lui Marin Sorescu". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.