Mihail Sadoveanu - Artist al cuvantului

Trimisa la data: 2010-04-13
Materia: Limba Romana
Pagini: 37
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: cathalin
Lucrare de licenta despre Mihail Sadoveanu - Artist al cuvantului
Trăind şi scriind în literatura română într-o epocă de citadinizare şi de intelectualizare a ei, în care proustianismul, chiar dacă fără prea mare efect, se afirma şi îşi punea pecetea asupra scriitorilor noştri, Sadoveanu configurează un univers artistic inconfundabil, un spaţiu cultural cuprinzător prin materialul lui faptic şi lingvistic, cu o diversă tipologie umană, monumental prin viziunea cuprinzătoare asupra existenţei noastre în devenirea ei.

Într-un fel, el îi continuă pe Ion Neculce şi pe Ion Creangă prin darul de a povesti fermecător, şi pe Mihai Eminescu, poetul spiritualităţii româneşti în scânteierile ei eterne. Senzaţia de arhaitate pe care o dă opera sa vine din intenţia scriitorului de a crea un univers al „formei nemişcătoare”, al tiparelor existenţiale în care oamenii au un comportament mitologic, încercând sa-şi prelungească fiinţa în cea colectivă, după modul epopeic.

Sadoveanu descinde dintr-o stirpe care a avut cerul deasupra capului în existenţa-i milenară şi s-a considerat purtătorul de „semne” al unei naturi integratoare. S-a spus cu îndreptăţire că el este rapsodul istoriei şi al naturii româneşti şi că realitatea şi imaginarul se îngemănează în opera sa ca o necesitate, izvorând dintr-o concepţie „eroică” a creatorului popular, care vede existenţa ca un cod de „semne” venite din străvechime.

Într-o operă de „intelectualizare” a prozei, când Camil Petrescu impunea „noua structură” după modelul proustian, Mihail Sadoveanu, ca şi Lucian Blaga în poezia şi în eseurile sale filozofice, depărtează universul artistic de păgubosul pitoresc sămănătorist, dezvăluind „sufletul” neamului, spiritul său ţărănesc, nu mentalitatea acestei lumi tradiţionale. Decorativul este înlocuit de ethos, iar ţăranii de bâlci din literatura sămănătoristă sunt prinşi în învelişul vieţii clocotitoare, expunându-şi o filozofie de viaţă trasă în tipare.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Mihail Sadoveanu - Artist al cuvantului

Lucrare de licenta despre Mihail Sadoveanu - Artist al cuvantului
Cuprins

Introducere...................................5

Capitolul I Tehnici narative si descriptive in opera lui Mihail Sadoveanu..........................16

Capitolul II Arta cuvantului..................25

Capitolul III Anexe metodice..................34

Incheiere.....................................44

Bibliografie selectiva........................49

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Mihail Sadoveanu - Artist al cuvantului". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.