Mitologia vocabularului romanesc si aspecte etimologice

Trimisa la data: 2009-03-04
Materia: Litere
Pagini: 51
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Valentina_Fi
Lucrare de licenta despre Mitologia vocabularului romanesc si aspecte etimologice
Personaj destul de obscur din mitologia noastra, cunoscut mai mult in judetele Tulcea si Braila, Dulful reprezinta pestele mitic al romanilor. Mitologia lui, de altefel saraca si schematica, poarta amprenta simbolismului delfinului, asociat zeilor erosului, dar in ipostaza castitatii si inocentei, opus Leviathanului.In Dusmani si prieteni ai omului, T.Pamfile afirma ca de acest personaj mitic "nu se mai aminteste nimic astazi.O ramasita din vechea credinta o aflam numai intr-un colind, unde acest dulf, numit - poate prin coruptie sau etimologie populara si duh de mare, iese din apa, isi schimba infatisarea si mananca niste mere de aur, pe care, fireste, trebuie sa le scape feciorul de bun arcas, in cinstea caruia se canta colindul:

"Dulful s-a-nvatat / Merele-a mancat/ Luncile-a stricat / Nimeni n-a aflat" (Tulcea)" . V.Bogrea arata ca "Dolf 'delfin' apare numai in credintele de provenienta dobrogeana, adesea corupt in dulf, duh sau dop de mare" . Probabil din cauza ca personajul este foarte slab reprezentat atat in folclor, cat si in creatiile literare culte romanesti, fiind, prin urmare, un cuvant foarte rar in limba, dictionarele nu numai ca nu ofera nici o solutie etimologica, dar cele mai multe din ele nici macar nu-l inregistreza.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Mitologia vocabularului romanesc si aspecte etimologice

Lucrare de licenta despre Mitologia vocabularului romanesc si aspecte etimologice
Cuprins

Capitolul I. Introducere......................................4

Capitolul II. Privire de ansamblu asupra materialului biblografic.....................................................6

Capitolul III. Denumirile personajelor mitico-religioase din credintele populare romanesti. Probleme de etimologie..............................9

Capitolul IV. Consideratii despre credintele mitico-religioase ale romanilor (fondul cultural autohton; crestinismul popular; influente slave)...............................................41

Concluzii..............................................41

Indice de cuvinte.............................................46

Bibliografie...................................................48

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Mitologia vocabularului romanesc si aspecte etimologice". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.