Natura juridica a Uniunii Europene in prezent si dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona

Trimisa la data: 2010-02-10
Materia: Drept
Pagini: 55
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: ioanagirl10
Lucrare de licenta despre Natura juridica a Uniunii Europene in prezent si dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona
Prezenta lucrare doreste sa aduca o lamurire asupra controversatei probleme privind natura juridica a Uniunii Europene. Am pornit printr-o scurta incursiune in timp pentru a arata cum si cand anume a luat nastere notiunea de Uniune Europeana.

Neexistand un act care sa defineasca in mod concret natura juridica a Uniunii Europene, in decursul timpului, au fost elaborate diferite teorii care sa explice fenomenul de Uniune si in ce anume consta aceasta. Dintre aceste teorii mentionez: teoria realista, teoria functionalista, teoria neo-functionalista, teoria neo-medievalista si teoria federalista.

Stabilind ca in prezent Uniunea Europeana nu se incadreaza in ceea ce inseamna o organizatie de integrare, neavand personalitate juridica si, de asemenea, nici o federatie, avand doar anumite elemente specifice ale acestora am achiesat parerilor doctrinare potrivit carora Uniunea Europeana ar reprezenta in forma sa actuala o entitate sui generis.

Trecand peste natura juridica a acesteia in prezent, am abordat cea de-a doua parte a lucrarii, constand in natura juridica a Uniunii Europene prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care, insa, nu a adus lamuriri cu privire la acest subiect. Acest tratat introduce o noua institutie, cea a presedintelui Uniunii Europene, apropiindu-se, astfel mai mult de o federatie.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Natura juridica a Uniunii Europene in prezent si dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona

Lucrare de licenta despre Natura juridica a Uniunii Europene in prezent si dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona
INTRODUCERE ...................3

CAPITOLUL I - UNIUNEA EUROPEANA...................4
1. Scurt istoric.................................4
2. Construcţia Uniunii Europene .................5
3. Originalitatea constructiei europene: sinteza a nationalului si a supranationalului ......10

CAPITOLUL II - NATURA JURIDICA A UNIUNII EUROPENE ..................16
1. Teorii privind natura juridica a Uniunii Europene ...............16
2. Uniunea Europeană si modelul republican ........................19
3. Uniunea Europeană si modelul pluralist ..........................20
4. Perspective doctrinare asupra constructiei comunitare Europene ..........22

CAPITOLUL III - ORIGINALITATEA UNIUNII EUROPENE – CA SI CONSTRUCŢIE SI NATURA JURIDICA....................27
1. Vocatia federala a Uniunii Europene .......................27
2. Uniunea Europeana – organizaţie de integrare...............32
3. Uniunea Europeana – entitate sui generis...................34

CAPITOLUL IV - VIITORUL UNIUNII EUROPENE .....................40
1. Tratatul de la Lisabona – prevederi esentiale...............40
2. Uniunea Europeana – o federatie de state....................44
3. Propuneri de lege ferenda...................................49

CONCLUZII................51
Bibliografie.............53

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Natura juridica a Uniunii Europene in prezent si dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • as vrea sa comand si eu lucrarea asta dar nu sunt sigura ca treaba este serioasa? Cum se face? Intai trimiti banii si pe urma primesti materialul sau invers?

    marilena | 2010-04-21 00:10:00
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.