Notiunea de vinovatie in dreptul penal

Trimisa la data: 2009-03-26
Materia: Drept
Pagini: 99
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Relu_A
Lucrare de licenta despre Notiunea de vinovatie in dreptul penal
In privinta intentieidirecte, factorul volitiv fata de rezultatele prevazute se manifesta prin vointa subiectului de a le vedea realizate, in timp ce la intentia indirecta manifestarea acestui factor este mai complexa. Urmarile prevazute ca rezultat posibil al faptei voite nu sunt dorita de faptuitor, ci numai acceptate in eventualitatea ca s-ar produce si ele, alaturi de altele pe care le doreste drept scop imediat al actiunii omisiunii concepute. Dorinta si acceptarea - ca procese psihice din continutul intentiei - sunt, prin urmare, trairi spirituale ale subiectului infractiunii fata de urmarile socialmente periculoase, ce s-ar produce in viitor ca efecte necesare sau eventuale ale faptei sale, savarsita in anumite conditii de loc si de timp.

Factorul volitiv din intentia directa se manifesta fata de rezultatele socialmente periculoase, adica fata de urmarile ce caracterizeaza infractiunea savarsita prin dorinta ferma a subiectului de a le vedea realizate. Altfel spus, acesta este forma pozitiva, bine precizata, de manifestare fata de urmarile periculoase pentru societatre. Factorul volitiv din intentia indirecta are o latura negativa hotarata, de refuza rezultatelor ce caracterizeaza infractiunea, pe care le prevede doar ca efecte posibile ale faptei sale. Insa refuzul realizarii acestora din urma intra in conflict cu dorinta subiectului de a obtine cu orice pret, anumite rezultate, pe care le socoteste realizabile prin savarsirea faptei ce ar putea cauza si producerea urmarilor nedorite.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Notiunea de vinovatie in dreptul penal

Lucrare de licenta despre Notiunea de vinovatie in dreptul penal
Cuprins

Notiuni introductive.................................................4

Capitolul I.1. Conceptul de raspundere juridica.......................7
2. Conceptul de vinovatie........................................7

Capitolul II. Evolutia teoriilor doctrinare cu referire la notiunea de vinovatie....................................................28

Capitolul III. 1. Locul vinovatiei in sfera relatiilor sociale................................................37
2. Obiectiv si subiectiv in relatiile sociale.........................37
3. Formele vinovatiei sociale.....................................39
4. Procesul psihic al cunoasterii si vointei.......................41
5. Gradele vinovatiei - terminologia.............................44

Capitolul IV. Formele vinovatiei..................................47
1. Procesele psihice caracteristice inteligentei......................48
2. Procesele psihice caracteristice culpei........................59
3. Procesele psihice caracteristice pr.........................71

Capitolul V. Reflectarea notiunii de vinovatie in ramurile dreptului....................................73
1. Ramura dreptului public - dreptul penal........................73
2. Ramura dreptului privat - dreptul civil........................78

Concluzii..........................................96

Bibliografie............................................99

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Notiunea de vinovatie in dreptul penal". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.