O abordare generala asupra predicatului nominal

Trimisa la data: 2009-07-16 Materia: Limba Romana Pagini: 61 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: danna
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre O abordare generala asupra predicatului nominal
Lucrarea de fata trateaza unele probleme controversate de sintaxa ale limbii romane cu privire la existenta predicatului nominal ca functie sintactica unitara.

Primul capitol al lucrarii, Raporturi sintactice,are in vedere unele aspecte cu privire la raporturile sintactice prezente in limba romana.In legatura cu acest subiect, in lingvistica romaneasca, nu exista o unitate de vederi, numarul raporturilor sintactice variind de la un specialist la altul, numarul minim de raporturi sintactice fiind de doua, iar cel maxim fiind de sapte.

In acest capitol am incercat sa facem o scurta prezentare a acelor raporturi, care apar la majoritatea cercetatorilor, si anume: raportul sintactic de coordonare, raportul sintactic de subordonare, raportul sintactic de incidenta, raportul sintactic mixt, raportul sintactic explicativ.

Deoarece lucrarea de fata are in vedere, predicatul in mod special, am acordat raportului dintre partile principale de propozitie – subiectul si predicatul- un capitol aparte, numit Raportul sintactic de inerenta.Acest capitol trateaza numeroasele opinii prezente in literatura de specialitate, cu privire la relatia dintre subiect si predicat.

Astfel, o parte dintre cercetatori considera ca acesta este un raport de subordonare, deoarece se realizeza la nivel formal prin acord, asemenea raportului de subordonare, in timp ce o alta parte a lingvistilor sunt de parere ca acesta este un raport aparte, in ciuda acordului.

Ceea ce individualizeaza acest raport este continutul diferit, si anume: ,,egala dependenta unul fata de altul a subiectului si predicatului.”281In urma acestei constatari, solutia care se impune este aceea a acceptarii raportului dintre subiect si predicat, ca un raport diferit, numit raport de inerenta.
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre O abordare generala asupra predicatului nominal

Lucrare de licenta despre O abordare generala asupra predicatului nominal
Cuprins

Introducere...............................................1

Capitolul I Raporturile sintactice........................3

1.1 Raportul sintactic de coordonare.....................5
1.2 Raportul sintactic de subordonare.....................10
1.3.Raportul sintactic mixt...............................14
1.4.Raportul sintactic explicativ.........................15
1.5..Raportul sintactic de incidenta......................16
1.6. Raportul sintactic de inerenta.......................17

Capitolul II. Predicatul – Notiuni generale...............24

2.1. Predicatul nominal – caracter bivalent...............32
2.2. Predicatul nominal – functie sintactica unitara......40


Capitolul III Predicatul nominal - descriere structurala.............48

3.1. Predicatul nominal simplu............................48
3.2. Predicatul nominal compus............................55


V. Bibliografie...........................................59
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "O abordare generala asupra predicatului nominal". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.