Ora de lecturi particulare in gimnaziu

Trimisa la data: 2011-02-24
Materia: Limba Romana
Pagini: 196
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: humulestean1
Lucrare de licenta despre Ora de lecturi particulare in gimnaziu
O prima constatare:comparativ cu vechile metodici,in cele aparute in ultimii ani lectura particulara este o adevarata Cenusareasa: fie eludata pur si simplu (Cornita,1993;Goia,2002),fie pomenita in treacat,in termeni generali, intre alte activitati conexe (Parfene, 1999;Goia si Dragotescu, 1995; Eftenie, Introducere in metodica studierii limbii si literaturii romane - 2000).Eftenie,in lucrarea mai sus mentionata,plaseaza in "sistemul de lectii in studiul literaturii romane" si "lectia de verificare a lecturilor facultative" (p.313). Autorul este printre putinii din anii "reformei", care se intreaba: "Este necesara verificarea lecturilor particulare ,, chiar avand statut de"facultativ ", prin ore special concepute de profesor?"(ibidem,p.313 - sublinierea noastra).

Raspunsul sau este pozitiv, insa nu aflam nimic despre o posibila structura a acestei "lectii" sau "ore" si nici modele de proiectare care sa evidentieze specificitatea ei.De fapt,interogatia este superflua, pentru ca,dupa cum demonstreaza vechile metodici (vezi mai jos),ora de lecturi particulare functiona de multa vreme in spatiul curricular traditional al disciplinei limba si literatura romana.Atentia acordata de catre autor acestui/acestor tip/tipuri de "lectie"/"ore special concepute" este cu totul superficiala, marginindu-se sa consemneze ca lectura facultativa este controlata "in cadrul fiecarei lectii de literatura si,in mod periodic,mai ales pentru clasele de gimnaziu,in ore special prevazute de profesor" (ibidem,pag.314-sublinierea noastra ).

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Ora de lecturi particulare in gimnaziu

Lucrare de licenta despre Ora de lecturi particulare in gimnaziu
Cuprins

A.In loc de prefata................5
1.Un fenomen ingrijorator:indepartarea copiilor si tinerilor de lectura literara.............5
2.De ce aceasta lucrare?.....................8

B.Locul si rolul lecturii particulare in sfera curriculara a literaturii romane...............10
1.Delimitari terminologice...................10
2.Ora destinata lecturii particulare in documentele normative
(programe, metodici,proiecte didactice)............11
3.Locul lecturii particulare si al lecturii suplimentare in manualele actuale din gimnaziu (consideratii statistice)...........13
4. Ce se intampla in prezent cu lectura particulara in gimnaziu ?...13
5. E nevoie de o schimbare ?.....................15

C.Ora sau lectie de lecturi particulare?Elemente specifice de design instructional..................16
1. Principii si obiective..............16
2.Continuturi..................17
3.Elaborarea strategiei...............21
3.1.Consideratii preliminare..........21
3.2.Metode didactice specifice predarii-invatarii literaturii
romane.Sugestii de aplicare in ora de lecturi particulare.........22
3.3.Materiale didactice................40
3.4.Evaluarea rezultatelor..............40

D.Pregatirea profesorului de literatura pentru ora de lecturi particulare..................45

E.Addenda................48
1.Instrumente intelectuale ale elevului pentru valorificarea culturii literare..............48
2.Planificarea orelor de lecturi particulare.Clasa a V-a..........54
3.Chestionar de constatare a interesului elevilor pentru lectura....56
4.Continuturi propuse. Sarcini formative .Adnotari................57
5.Miscellanea...............154

F.Bibliografie...............172

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Ora de lecturi particulare in gimnaziu". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • eu vrea lectuar gata citita dupa modelul urmator Titlu: Autoru: Personajele : Impresii: va rog cine poate sami fac email z74466@gmail.com

    Cristi | 2012-11-07 20:20:03
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.