Orizontul uman si social in schitele lui Caragiale

Trimisa la data: 2010-04-26
Materia: Limba Romana
Pagini: 39
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: cathalin
Lucrare de licenta despre Orizontul uman si social in schitele lui Caragiale
Orizontul social al schitelor reuneste in limitele sale cvasiumanitatea paturilor urbane de la reprezentantii societatii inalte pana la cei mai umili locuitori ai periferiei. In centrul tabloului si bucurandu-se de o mare atentie, figureaza exponentii stratului mijlociu, ai micii burghezii alcatuite adeseori din functionari publici. Aici conditia de viata, nivelatoare prin excelenta, estompeaza pana la anulare trasaturile individuale, accentuandu-le in schimb pe cele ale grupului social.

Este o materie foarte generoasa pentru genul de instantaneu, al schitei, in care fulguratiile succesive pot intregi un portret colectiv. Fenomenul de dizolvare a personalitatii l-a interesat pe Caragiale inca din primele lui schite, Smotocea si Cotocea si Leonica Ciupicescu (ambele in Claponul 1878, reactualizate sub noi titluri in Moftul roman, seria I). Lipsita de accent narativ, Smotocea si Cotocea e o fiziologie a cuplului, fixand cele dintai jaloane ale unei teme ce va reveni in schite ca O lacuna, La Pasti si altele.

Cei doi eroi sunt copisti in aceeasi cancelarie, mananca la acelasi birt si sunt trecuti de chelner pe o singura foaie a catastifului. Absenta notelor distinctive il defineste de asemenea pe Leonica Ciupicescu: „Nu era nici bun, nici rau, nici moale, nici iute, nici destept, nici prost. Cu un cuvant, o fiinta nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Caracterizare aplicabila multor personaje egal de terne si traind sub regimul unei avansate uniformizari. In principiu, oricare dintre indivizii care populeaza acest sector poate sa-si asume gesturile exemplarului de alaturi, diversitatea nefiind aici atributul fizionomiilor, ci numai al ipostazelor legate de imprejurari.

Preocuparile specifice categoriei in discutie dezvaluie o atat de accentuata limitare a orizontului, incat numai inconstienta prizonierilor ei o impiedica sa devina tragica. Un anume sentiment de apasare se tradeaza totusi prin vesnica tentatie a schimbarii decorului, al carui rezultat ireductibil este intoarcerea in punctul de plecare. Elocventa e febra mutatului, declansata cu peridiocitatea instinctului, „de vreo doua ori pe an”.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Orizontul uman si social in schitele lui Caragiale

Lucrare de licenta despre Orizontul uman si social in schitele lui Caragiale
INTRODUCERE.................5

Capitolul I - Medii si moravuri.............10

Capitolul II - Profesii si caractere........15

Capitolul III - Tehnici narative............20

Capitolul IV - Anexe metodice..............26
Anexa 1..................26
Anexa 2..................30

CONCLUZII.............35
BIBLIOGRAFIE..........38

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Orizontul uman si social in schitele lui Caragiale". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.