PROIECT DE DIPLOMA "INGRIJIREA BOLNAVILOR CU HIPERTENSIUNE ARTERIALA"

Trimisa la data: 2022-05-24
Materia: Medicina
Pagini: 49
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: marc_claudia27
PRIMA PAGINA__________________________________________ 1
CUPRINS______________________________________________ 2
ARGUMENT___________________________________________ 4
CAP. I APARATULUI CARDIO-VASCULAR________________ 5
1.1 INIMA ______________________________________________ 5
1.2. FIZIOLOGIA APARATULUI CARDIO-VASCULAR_______ 9
1.3. REGLAREA NERVOASA A CIRCULATIEI SANGVINE_____ 11
CAP. II BOALA HIPERTENSIVA ________________________ 11
2.1. HIPERTENSIUNEA ARTERIALA ESENTIAALA__________ 13
2.2. ETIOPATOGENIE __________________________________ 14
2.3 SIMPTOMATOLOGIE _______________________________ 15
CAP. III TABLOU CLINIC _____________________________ 18
3.1.CLASIFICAREA HTA _______________________________ 18
CAP. IV INVESTIGATII ____________________________________ 19
4.1 PROBE CLINICE ________________________________________ 19
4.2. ALTE PROBE __________________________________________ 20
CAP. V DIAGNOSTIC______________________________________ 21
5.1 DIAGNOSTICUL POZITIV____________________________________ 21
5.2 DIAGNOSTIC DIFERENTIAL _________________________________ 21
CAP. VI EVOLUTIE SI COMPLICATII________________________ 21
CAP. VII TRATAMENT ______________________________________ 22
7.1 TRATAMENTUL PREVENTIV ______________________________ 24
7.2 TRATAMENTUL IGIENO-DIETETIC________________________ 25
7.3 TRATAMENTUL MEDICAMENTOS_________________________ 25
7.4 TRATAMENTUL URGENTELOR HIPERTENSIVE________________ 27
CAP. VIII ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL______________________ 29 CAP. IX PLANURI DE INGRIJIRE ALE PACIENTILOR SI
TEHNICI DE LUCRU _____________________________________________ 30
• CAZUL I ____________________________________________ 30
• CAZUL II ___________________________________________ 37
• CAZUL III __________________________________________ 44
BIBLIOGRAFIE ___________________________________________ 49

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre PROIECT DE DIPLOMA "INGRIJIREA BOLNAVILOR CU HIPERTENSIUNE ARTERIALA"

CAPITOLUL I

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI
CARDIO-VASCULAR

1.1 Inima

Inima, organul central al aparatului cardiovascular, este situata in mediastin - intre cei doi plamani. Are forma unei piramide triunghiulare, cu axul indreptat oblic in jos, la stanga si inainte. Astfel, 1/3 din inima este situata la dreapta si 2/3 la stanga planului mediosagital al corpului. Greutatea inimii este de 250-300 g. Prezinta o fata convexa, sternocostala, si o fata plana, diafragmatica.
Cele doua fete se unesc printr-o margine mai ascutita, marginea dreapta. Marginea stanga, rotunjita, vine in raport cu plamanul stang. Baza inimii este situata posterior si la dreapta, aici gasindu-se vasele mari ale inimii. La baza inimii se afla atriile, iar spre varf, ventriculele.
Pe suprafata inimii se gasesc o serie de santuri: doua interventriculare si doua atrioventriculare, numite si santuri coronare, intre atrii si ventricule.

Cavitatile inimii
Atriile au forma cubica, o capacitate mai mica decat a ventriculelor, peretii mai subtiri si prezinta cate o prelungire, numite urechiuse. La nivelul atriului drept se gasesc orificiul venei cave superioare, orificiul venei cave inferioare, orificiul sinusului coronar, orificiul urechiusei drepte si orificiul atrioventricular drept, prevazut cu valva tricuspida. La nivelul atriului stang sunt patru orificii de deschidere ale venelor pulmonare, orificiul de deschidere al urechiusei stangi si orificiul atrioventricular prevazut cu valva bicuspida (mitrala). Cele doua atrii sunt separate prin septul interatrial.
Ventriculele au o forma piramidala triunghiulara, cu baza spre orificiul atrioventricular. Peretii lor nu sunt netezi, ci prezinta, pe fata interna, trabecule. La baza ventriculilor se afla orificiile atrioventriculare -- drept si stang --, fiecare prevazut cu valva atrioventriculara si orificiile arteriale prin care ventriculul stang comunica cu aorta, iar cel drept, cu trunchiul pulmonar. Fiecare orificiu arterial este prevazut cu trei valvule semilunare sau sigmoide, care au aspect de cuib de randunica. Cele doua ventricule sunt separate prin septul interventricular.

Arborele vascular

Arborele vascular este format din artere, vase prin care sagele circula dinspre inima spre tesuturi si organe, capilare, vase cu calibru foarte mic, la nivelul carora se fac schimburile intre sange si diferitele tesuturi, si vene, prin care sangele este readus la inima.
Arterele si venele au in structura peretilor lor trei tunici suprapuse, care, de la exterior spre interior, sunt: adventicea, media si intima. Calibrul arterelor scade de la inima spre periferie, cele mai mici fiind arteriolele (in unele cazuri, metarteriolele), care se continua cu capilarele.
Structura arterelor si venelor
Tunica externa - adventicea este formata din tesut conjunctiv, cu fibre de colagen si elastice. In structura adventicei arterelor, ca si la vene, exista vase mici de sange care hranesc peretele vascular si care patrund in tunica medie. in adventice se gasesc si fibre nervoase vegetative, cu rol vasomotor.
Tunica medie are structura diferita, in functie de calibrul arterelor. La arterele mari, numite artere de tip elastic, media este formata din lame elastice cu dispozitie concentrica, rare fibre musculare netede si tesut conjunctiv. in arterele mijlocii si mici, numite artere de tip muscular, media este groasa si contine numeroase fibre musculare netede, printre care sunt dispersate fibre colagene si elastice.
Tunica interna, intima, este alcatuita dintr-un rand de celule endoteliale turtite, asezate pe o membrana bazala. Intima se continua cu endocardul ventriculilor.
Peretele venelor, al caror calibru creste de la periferie spre intima, are in structura sa aceleasi trei tunici ca si la artere, cu cateva deosebiri. in venele situate sub nivelul cordului, unde sangele circula in sens opus gravitatiei, endoteliul acopera din loc in loc valvule in forma de cuib de randunica, ce au rolul de a fragmenta si directiona coloana de sange.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "PROIECT DE DIPLOMA "INGRIJIREA BOLNAVILOR CU HIPERTENSIUNE ARTERIALA"". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.