Parlamentul european

Trimisa la data: 2008-12-31
Materia: Drept
Pagini: 67
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Stefana_P
Lucrare de licenta despre Parlamentul european
Parlamentul European, a carui legitimitate deriva din sufragiul universal direct, este ales la fiecare cinci ani; de-a lungul timpului, el a acumulat constant putere si influenta, printr-o serie de tratate. Aceste tratate, in special Tratatul de la Maastricht din 1992 si Tratatul de la Amsterdam din 1997, au transformat Parlamentul European dintr-un organism pur consultativ intr-un parlament legislativ, cu puteri similare cu cele ale parlamentelor nationale.In domeniul legislativ puterea sa initiala era relativ restransa, constand in principal in emiterea unor avize consultative.

Tratatele originare mentionau insa si sectoare in care era necesar avizul conform al institutiei parlamentare (de exemplu in cazul incheierii acordurilor de asociere cu terte tari sau al ratificarii acordurilor de aderare la UE).Din anul 1987, odata cu intrarea in vigoare a Actului Unic European (prima modificare majora adusa Tratatelor de constituire a Comunitatilor Europene) s-a introdus o procedura de cooperare intre Consiliul UE, Comisia Europeana si Parlamentul European, aplicabila deciziilor ce se iau cu majoritate calificata in domeniile ce tin de piata interna, politica sociala, coeziunea economica si sociala, cercetarea stiintifica.Tratatul de la Maastricht a introdus o noua procedura numita "procedura de codecizie", care ancoreaza si mai mult Parlamentul European in procesul de decizie legislativa.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Parlamentul european

Lucrare de licenta despre Parlamentul european
Cuprins

Capitolul I. Consideratii introductive...........................3
Scurt istoric......................3
Delimitari conceptuale.........................8

Capitolul II. Organizarea si functionarea Parlamentului European.....11
Modul de desemnare a parlamentarilor europeni................12
Regulamentul Parlamentului European.......................14
Structura Parlamentului European.................16

Capitolul III. Atributiile Parlamentului European...............23
Atributiile in materie legislativa.......................24
Controlul politic.....................40
Puterea bugetara........................46
Atributii in materie de relatii externe......................50

Capitolul IV . Relatiile Parlamentului European cu alte institutii....52
Relatiile Parlamentului European cu alte institutii comunitare.........52
Relatiile Parlamentului European cu alte institutii extracomunitare...55

Capitolul V. Consideratii finale..........................59
Rolul Parlamentului European........................59
Perspectivele Parlamentului European....................60

Bibliografie.................................62

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Parlamentul european". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.