Paronimia in limba romana

Trimisa la data: 2009-09-29
Materia: Limba Romana
Pagini: 78
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Paula_I
Lucrare de licenta despre Paronimia in limba romana
Datorita unor factori subiectivi, de natura extralingvistica, unele paronime se confunda in procesul comunicativ.Acest fenomen teoretizat sub numele de A© atractie paronimica A>> de catre lingvistul german Ernest Forstemann apare, in general, la neologismele, indeosebi la cele mai recente, si la cuvintele arhaice sau regionale, asadar la unitatile lexicale din masa vocabularului, a caror frecventa e mai slab reprezentata in vorbire.Esenta atractiei paronimice consta in faptul ca un paronim, care e mai frecvent in limba si, deci, mai cunoscut vorbitorilor, il atrage pe cel care este mai putin cunoscut, substituindu-i-se acestuia din urma in procesul comunicarii verbale.Vorbitorii mai putini instruiti folosesc in mod gresit cuvantul mai cunoscut in locul paronimului mai putin cunoscut.

Notam si faptul ca se ajunge la paronimie si, uneori, la confuzia termenilor si in urma unor accidente fonetice, specifice vorbirii populare sau anumitor graiuri regionale.In cazul acestor "atractii paronimice", trebuie facuta precizarea ca "intre termenii confundati nu se poate vorbi de o relatie de paronime propriu-zisa, deoarece termenul "de format" nu exista la fel cu sinonimia, antonimia, omonimia, in timp ce atractia paronimica, la fel cu etimologia populara, contaminatia, confuzia de termeni, are un aspect individual si social, ce se realizeaza in planul vorbirii.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Paronimia in limba romana

Lucrare de licenta despre Paronimia in limba romana
Cuprins

Capitolul I.Definitie...........................4
Clasificarea paronimelor in raport cu numarul de fenomene prin care difera..........................6
Paronime adjectivale.............................6
Paronime substantivale............................10
Paronime verbale............................14
Paronime uzuale..............................18
Paronimele rare si foarte rare...................21
Greseli generate de atractia paronimica.......................26
Clasificarea dupa originea termenilor care intra in relatie semantica, mai precis in falsa relatie (elementul indus si elementul inductor)...........38
Clasificarea etimologiilor populare dupa relatiile de ordin formal si semantic care exista intre elementul indus si cel inductor..........39
Clasificarea etimologiilor populare dupa felul in care se exercita actiunea fenomenului asupra cuvintelor este reprezentata de patru............40
Rolul paronimelor in imbogatirea lexicului romanesc actual........44

Capitolul II. Valorile stilistice ale paronimelor.Paronimia in limbajul publicistic...................50

Capitolul III. Aspecte metodice privind insusirea paronimiei si evitarea atractiei peronimice de catre elevi.......................56
Reforma invatamantului preuniversitar a adus multe................56
Conversatia.......................................57
Demonstratia..................................58
Descoperirea....................................59
Problematica............................59
Exercitiul.................................62
Compunerea gramaticala.................64
Analiza gramaticala ..........................65
Instruirea programata...........................65
Jocul didactic................................66
In predarea limbii romane..................................67

Capitolul IV. Concluzii.....................69

Bibliografie...................74

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Paronimia in limba romana". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.