Pedagogie - Rolul jocului didactic in dezvoltarea comunicarii prescolarului

Trimisa la data: 2021-11-04
Materia: Comunicare
Pagini: 90
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: marc_claudia27
Pedagogie

Cuprins:

CAPITOLUL I. GRADINITA - CADRUL PRINCIPAL AL PRESCOLARULUI
Introducere 3
1.1. Caracteristicile varstei prescolare 10
1.1.1.Prescolarul mic (3-4 ani) 11
1.1.2. Prescolarul mijlociu ( 4-5 ani) 12
1.1.3. Prescolarul mare (5-6/7 ani) 12
1.2. Particularitati fizice ale copiilor de varsta prescolara 12
1.3. Particularitati psihologice ale prescolarilor 14

CAPITOLUL II. JOCUL - ACTIVITATEA PRINCIPALA A PRESCOLARULUI
2.1. Jocul didactic. Generalitati. Definitie. Natura jocului. Eficienta jocului 24
2.2. Teorii despre joc. Importanta jocului 26
2.3. Clasificarea jocurilor. Categorii de jocuri 27
2.4. Jocul didactic. Definitia si metoda de influentare si stimulare a activitatii intelectuale a prescolarului 32
2.5. Metodologia desfasurarii jocurilor didactice. Clasificarea jocurilor didactice. Regulile jocurilor didactice 34

CAPITOLUL III. CERCETARE EXPERIMENTALA
3.1. Scopul cercetarii efectuate 54
3.2. Obiectivele cercetarii 54
3.3. Ipoteza cercetarii 54
3.4. Esantionul de studiu 55
3.5. Etapele cercetarii si metodologia de lucru folosita 56
3.6. Concluziile cercetarii efectuate 60

Anexe si fise folosite 82
Bibliografie 88

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Pedagogie - Rolul jocului didactic in dezvoltarea comunicarii prescolarului

INTRODUCERE

,,Limba este lacasul de adapost al Fiintei, sa-i construim, cu grija si responsabilitate, lacasul de adapost cel mai ingrijit cu putinta fiintei de maine si astfel, sa ajutam copilul sa se construiasca pe sine".
Martin Heidegger

Din nevoia comunicarii umane, de a transmite gandurile, de a exterioriza sentimentele si de a impartasii experientele de viata, limba este considerata a fi invelisul material al gandirii, fiind unul dintre stimulentele aparitiei si dezvoltarii constiintei. Se poate spune, ca limbajul se afla in interdependenta cu dezvoltarea gandirii, acesta stimuleaza totodata dezvoltarea gandirii si reflecta nivelul dar si calitatile acesteia. Principal mijloc de comunicare interumana, limbajul este considerat ca fiind principalul factor de dezvoltare spirituala, de progres social, explicandu-se principalul rol al acestuia in educare si formare a personalitatii omului.

Cerintele societatii impun invatamantului actual mari schimbari in interiorul sistemului educational, pornind de la ideea necesitatii imbunatatirii calitatii educatiei la varstele timpurii pentru a putea raspunde exigentelor copilului prescolar de astazi. Aceste cerinte vizeaza utilizarea in desfasurarea procesului de invatamant, a celor mai eficiente cai si a celor mai eficiente metode si mijloace care sa asigure si sa stimuleze totodata cresterea ritmului de instruire a cunostintelor de catre copii.

Limbajul este insusit spontan, inca din primii ani de viata in cadrul familial, iar mai apoi acesta se invata sistematic, in cadrul socialal omului.

Invatamantul prescolar precum si clasele intai si a II-a, sunt considerate in curriculum-ul actual ca fiind ciclul achizitiilor fundamentale ale limbajului, pe cind clasele a treia - a sasea - sunt considerate a fi ciclul de dezvoltare al persoanei, urmand ca clasele a saptea si a opta sa fie considerate ca fiind ciclul de observare si orientare al omului.

Grija pentru educarea limbajului la copii trebuie sa constituie o preocupare permanenta a parintilor si mai ales al cadrelor didactice.

In primul rand, particularitatile vorbirii prescolarilor sunt legate de varsta acestora, limbajul dezvoltandu-se si progresand in mod natural la copii, iar cadrelor didactice revenindu-le sarcina de a organiza si planifica experientele de limbaj ale fiecarui copil in parte, totul facandu-se in functie de ritmul propriu de dezvoltare al copilului.

Nevoia indrumarii consecvente si a educarii limbajului la aceasta varsta prezinta argumente de ordin psihologic si pedagogic, aceste argumente de ordin pedagogic subliniaza rolul hotarator pe care il au influentele sistematice asupra dezvoltarii vorbirii copiilor, cu atat mai mult cu cat acest proces este direct dependent de mediul de vorbire, de modelele de exprimare oferite de adulti (indeosebi aceia care reprezinta pentru copii persoane semnificative - parinti, cadre didactice).

Activitatea didactica la prescolari este activitatea principala care are ca componenta de baza jocul didactic, acesta regasindu-se in toate etapele activitatilor organizate si desfasurate cu copiii : atat in etapa jocurilor la alegere cat si in etapa activitatilor dirijate si obligatorii (comune), precum si in activitatile de dupa-amiaza (gradinite cu program prelungit si saptamanal) sau in programele affter school.

Unul dintre aceste mijloacele folosite des in procesul de invatamant al prescolarilor, este jocul didactic, care isi dovedeste eficienta in toate activitatile.

Jocul didactic ocupa un rol foarte important datorita caracterului sau formativ, prin intermediul caruia influenteaza in mod pozitiv dezvoltarea personalitatii copilului, deoarece jocul didactic faciliteaza procesul de asimilare, filtrare si totodata de consolidare a cunostintelor. Este un important mijloc de educatie intelectuala care pune in valoare capacitatile creatoare ale prescolarului si antrenandu-l, deoarece prin intermediul acestui joc se realizeaza pregatirea copiilor pentru o viata sociala care sa fie bazata pe cooperare, comunicare si actiune.

In aceasta lucrare pornesc de la scopul ca prin activitatile didactice specifice, adica in primul rand prin joc didactic, scoala ofera copiilor spatiul si conditiile optime pentru educarea limbajului, ii ajuta in flexibilizarea comunicarii, ajutandu-i pe copii sa aiba acces nelimitat in sfera vocabularului.

De asemenea, jocul didactic prezinta avantajul ca se poate adresa intregii grupe, intregii clase sau se poate adresa unui grup sau chiar doar unui copil.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Pedagogie - Rolul jocului didactic in dezvoltarea comunicarii prescolarului". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.