Pensia ca drept de asigurare sociala

Trimisa la data: 2010-06-05
Materia: Administratie Publica
Pagini: 114
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: John_S
Lucrare de licenta despre Pensia ca drept de asigurare sociala
Legea pentru asigurarile muncitoresti din anul 1912 reglementa asigurarile obligatorii. Potrivit acestei legi, sarcina riscului pentru accident cadea asupra patronului (art.140), iar riscurile provenite din boala cadeau asupra muncitorului (art.125).Infiintarea Organizatiei Internationale a Muncii in anul 1919 a dat un suflu nou actiunilor in domeniul securitatii sociale. Se stie ca in conceptia acestei organizatii problemele de munca si cele sociale nu constituie subiecte de interes exclusiv de natura interna pentru statele membre.

De aceea, inca de la inceput a adoptat o serie de conventii cu privire la securitatea sociala, de exemplu: Conventia nr.3/1919 asupra protectiei maternitatii; Conventiile nr.12/1921, nr.17 si 18/1925 privind ajutoarele in caz de accidente de munca si boli profesionale; Conventiile nr.35-40/1933 privind asigurarile de batranete, de invaliditate si deces; Conventia nr.44/1934 referitoare la somaj etc.Actul normativ cel mai important adoptat in aceasta perioada in tara noastra este asa numita Lege Ioanitescu din 1933 pentru unificarea asigurarilor sociale pe intreg teritoriul national. Legea prevedea, printre altele, urmatoarele:

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Pensia ca drept de asigurare sociala

Lucrare de licenta despre Pensia ca drept de asigurare sociala
Cuprins

Capitolul I. Consideratii generale privind securitatea sociala......................................3
1. Notiunea de securitate sociala si riscurile sociale.................3
2. Scurt istoric al securitatii sociale............................5
3. Sisteme de securitate sociala..........................7
4. Reglementari internationale cu privire la securitatea sociala.................................8
5. Obiectul dreptului securitatii sociale...........................10
6. Principiile si izvoarele dreptului securitatii sociale.............11
7. Asistenta sociala ca institutie a dreptului securitatii sociale.................................19

Capitolul II. Pensiile.......................................21
1. Drepturile de asigurari sociale...................................21
2. Pensii si categorii de pensii..................................64
3. Stabilirea si plata pensiilor................................97

Capitolul III. Alte drepturi de asigurari sociale....................99
1. Indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca........................99
2. Prestatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca........................................101
3. Indemnizatia de maternitate..................................105
5. Calculul si plata indemnizatiilor de asigurari sociale.....................................106
6. Raspunderea juridica...................................108
7. Solutionarea contestatiilor impotriva masurilor dispuse prin actele de control intocmite de organele de control ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si de organele sale teritoriale.............................110

Bibliografie..................................................113

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Pensia ca drept de asigurare sociala". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.