Poetica lui Lucian Blaga

Trimisa la data: 2018-01-30
Materia: Limba Romana
Pagini: 72
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: popasimona5
Cuprins

Introducere
4
Capitolul I Incursiune in poezia blagiana
7
I.1 Aspecte introductive
7
I.2 Poemele luminii. Pasii profetului
9
I.3 In marea trecere. Lauda somnului. La cumpana apelor
18
I.4 La curtile dorului. Nebanuitele trepte
23
I.5 Varsta de fier. Corabii de cenusa. Cantecul focului. Ce aude unicornul. Mirabila samanta
24
Capitolul II Poetica lui Lucian Blaga in lumina solaritatii
27
II.1 Poezia blagiana in freamatul modernitatii
27
II.2 Lumina - aspecte si concept-imagine
34
II.3 Spatii ale permanentei si timpul poetic
38
II.4 Antinomii
41
II.4.1 "Satul arhaic" si "satul idee"
41
II.4.2 "Crugul ceresc" si "Valul aherontic"
42
II.4.3 "Pamantul stea" si "steaua-destin"
44
II.4.4 "Sufletul" si "trupul"
46
II.5 "Artes poeticae" in creatia lirica a lui Lucian Blaga
48
Capitolul III Valori stilistice si limbajul in poezia blagiana
52
III.1 Valori stilistice
52
III.1 Aspecte generale
52
III.1.2 Morfologie stilistica
54
III.1.3 Alte procedee stilistice
60
III.2 Lucian Blaga si poetica tacerii
62
III.3 Limbajul fericit
64
Concluzii
66
Bibliografie
71

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Poetica lui Lucian Blaga

INTRODUCERE

Poetul, filozoful, dramaturgul si jurnalistul Lucian Blaga este un demiurg al creatiei literare iar opera sa este inscrisa astazi in patrimoniul de valori al literaturii romane.

In lucrarea de fata se prezinta poetica lui Lucian Blaga, se vorbeste despre temele, motivele, ideile si mesajele poetice dar se au in vedere si alte aspecte care intregesc universul poetic blagian.
Intreaga opera a lui Lucian Blaga este strabatuta de ideea legaturii cu generatiile trecute si, in special cu mama - simbol al vietii eterne.

Centrul poeziei lui Lucian Blaga are ca subiect omul, fiinta care aspira in acelasi timp spre adevar si valoare, spre"lumea de aici" si spre cea din eternitatea nefiintei.

Lucrarea este structurata in trei capitol, fiecare capitol tratand diverse aspecte legate de poetica lui Lucian Blaga. Astfel, primul capitol intitulat Incursiune in poezia blagiana cuprinde cateva aspecte legate de viata poetului precum si o prezentare a volumelor de poezii.

Din primele volume de poezii se observa ca elementele fundamentale ale universului poetic sunt misterul si lumina. In poemul Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, poem cu care se deschide primul volum, lumea a ramas o uimitoare corola de minuni cu semnificatii nedescifrate inca.

Blaga are o predilectie catre mister si isi propune sa nu ucida sau sa sugrume "vraja nepatrunsului ascuns"1 (Eu nu strivesc corola de minuni a lumii), "adancimile de intuneric"2 (Eu nu strivesc corola de minuni a lumii) sub care este faurita lumea cu natura (flori), indrazneala cunoasterii (in ochi, pe buze) si moartea (morminte). Misterul nu poate decat sa fie intuit.

Ca si tacerea, noaptea, somnul, lumina face parte din simbolurile fundamentale ale poeziei blagiene prin care se incearca perceperea pulsatiei universale. Lumina sta la baza genezei, este un izvor al vietii iar taina ei invaluie si intensifica misterele.

De asemenea, in Pasii profetului sunt aduse in prim-plan mituri primitive care reflecta noi si surprinzatoare intelesuri. Volumul In marea trecere concentreaza un spectacol de un tragism profund, alimentat de conflictul dintre fiinta umana si Dumnezeu. Peisajul unei lumi stinse, sub tensiune, este redat prin utilizarea de figuri de stil bogate in semnificatii; cuvintele: moarte, trecere, cenusa, ape moarte, portile inchise, marcand o dinamica a caderii, spre strafunduri, de unde si ideea de legatura eterna cu pamantul. Volumul Lauda somnului aduce un univers fara timp si spatiu in care sufletul este strabatut de adanca tristete si neliniste si este dornic sa se intoarca la inceputuri. Poemele din volumul La cumpana apelor surprind momentul starii de liniste care precede intrarea in nefiinta. In acest volum, poetul aprofundeaza universul tematic din volumele anterioare, dand o intensitate mai mare nostalgiei dupa satul natal; volumul de poezii La curtile dorului vine cu un spirit national unic prin orizontul stilistic al spatiului mioritic, fapt care-l face unic in ansamblul creatiei nationale si universale. Si in acest volum regasim ideea de accedere a fiintei umane spre depasirea orizontului prestabilit; volumul Nebanuitele trepte are o structura mai complexa din care nu lipsesc teme si motive autobiografice. In poeziile din ciclul Varsta de fier se aduc in prim-plan anii tragici ai razboiului iar titlul ciclului de poezii sugereaza puterea de rezistenta in fata razboiului; Ciclul Cantecul focului se deschide cu un Prolog adresat tinerilor poeti fara idealuri. Si in aceste poeme este prezenta ideea mentinerii meditatiei asupra problemelor existentiale, al carui suport il constituie universul satului, vatra stramoseasca si leaganul copilariei. In ultima parte a creatiei sale, Ce aude unicornul, poetul readuce in centru problematica sortii fiintei, pozitia omului in fata universului, aspiratia neimplinita a acestuia de descatusare de lutul greoi, de dezamagire si depasire a pacatului originar. In acest ciclu de poezii este utilizata mai putin o imagine bogata in metafore si se cristalizeaza ideea gandirii impacate cu eternitatea nefiintei, cu marea trecere, cu somnul. In timp ce in poemele din ciclul Mirabila samanta poetul sintetizeaza limita umana a cunoasterii si a aspiratiei cosmice.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Poetica lui Lucian Blaga". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.