Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie

Trimisa la data: 2009-06-26
Materia: Teologie
Pagini: 33
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Greta_V
Lucrare de licenta despre Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie
Comunismul isi propune sa epuizeze prin parazitare sensul religios nu numai pentru a-si hrani si vitaliza prin substanta acestuia vidul de fond,ci si pentru a neutraliza potentialul subversiv al sensului religios autentic.Cu alte cuvinte,nu este suficienta confiscarea sensului religios de catre politic sau de catre substitutele acestuia;pentru ca procesul sa fie complet,pentru a se inchide cercul este necesara politizarea discursului,a stilului,a modului de a fi si a actiona al institutiei insarcinate cu gestionarea valorii religioase.

Cum am mai spus-sacralizarea politicului este insotita analitic de politizarea religiosului.Biserica s-a vazut astfel,data fiind intemeierea ei pe o valoare non-religioasa,si anume "identitatea nationala",pusa pe acelasi plan de legitimitate cu o ordine politica declarat si substantial atee si anticrestina,dar revendicindu-se,ca si Biserica,de la aceeasi "transcendenta" a "valorilor nationale".

Obligata la pasivitate fata de aceasta ordine politica anticrestina (din mai multe considerente,pe care le voi detalia in continuare),Biserica a trait intr-o stare de semiclandestinitate tolerata si bine controlata de regim,supravietuind exclusiv prin continuitate liturgica si prin statura culturala,misionara,monahala si umana,in cele din urma,a citorva personalitati de prim rang,activitatea ei sociala si educativa fiind blocata,daca nu chiar interzisa expres de catre regim.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie

Lucrare de licenta despre Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie
Cuprins

I Introducere: Aporia teologico-politica...........................3

II Doua paradigme ale echilibrului:vertical si orizontal............7

III Sinodalitate si autocefalie:Riscuri,deviatii si alternative.............12

IV"Mostenirile" bizantului...........................16

VOrtodoxia ca "lege romaneasca".....................20

VI National-comunismul ca "religie politica" si "complexul nationalist" al bisericii....................24

VII Concluzii. "Catedrala Mintuirii Neamului"-simbol al aporiei teologico-politice contemporane...........28

Bibliografie......................31
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.