Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie

Trimisa la data: 2009-06-26 Materia: Teologie Pagini: 33 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: Greta_V
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie
Comunismul isi propune sa epuizeze prin parazitare sensul religios nu numai pentru a-si hrani si vitaliza prin substanta acestuia vidul de fond,ci si pentru a neutraliza potentialul subversiv al sensului religios autentic.Cu alte cuvinte,nu este suficienta confiscarea sensului religios de catre politic sau de catre substitutele acestuia;pentru ca procesul sa fie complet,pentru a se inchide cercul este necesara politizarea discursului,a stilului,a modului de a fi si a actiona al institutiei insarcinate cu gestionarea valorii religioase.

Cum am mai spus-sacralizarea politicului este insotita analitic de politizarea religiosului.Biserica s-a vazut astfel,data fiind intemeierea ei pe o valoare non-religioasa,si anume "identitatea nationala",pusa pe acelasi plan de legitimitate cu o ordine politica declarat si substantial atee si anticrestina,dar revendicindu-se,ca si Biserica,de la aceeasi "transcendenta" a "valorilor nationale".

Obligata la pasivitate fata de aceasta ordine politica anticrestina (din mai multe considerente,pe care le voi detalia in continuare),Biserica a trait intr-o stare de semiclandestinitate tolerata si bine controlata de regim,supravietuind exclusiv prin continuitate liturgica si prin statura culturala,misionara,monahala si umana,in cele din urma,a citorva personalitati de prim rang,activitatea ei sociala si educativa fiind blocata,daca nu chiar interzisa expres de catre regim.
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie

Lucrare de licenta despre Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie
Cuprins

I Introducere: Aporia teologico-politica...........................3

II Doua paradigme ale echilibrului:vertical si orizontal............7

III Sinodalitate si autocefalie:Riscuri,deviatii si alternative.............12

IV"Mostenirile" bizantului...........................16

VOrtodoxia ca "lege romaneasca".....................20

VI National-comunismul ca "religie politica" si "complexul nationalist" al bisericii....................24

VII Concluzii. "Catedrala Mintuirii Neamului"-simbol al aporiei teologico-politice contemporane...........28

Bibliografie......................31
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Politicul ca ispita si provocare pentru ortodoxie". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.