Portofoliu compact Psihopedagogic

Trimisa la data: 2017-07-05
Materia: Psihologie
Pagini: 49
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: emylica
PORTOFOLIUL DE EVALUARE FINALA
A PROGRAMULUI DE FORMARE PSIHOPEDAGOGICA.

Cuprins:

PSIHOLOGIA EDUCATIEI
FISA DE CARACTERIZARE PSIHOPEDAGOGICA
PEDAGOGIE I
DICTIONAR DE TERMENI PEDAGOGICI
PEDAGOGIE II
STIINTE ALE EDUCATIEI PEDAGOGIA
Bibliografie
DIDACTICA SPECIALITATII
PROIECT DIDACTIC
SCENARIUL DIDACTIC
PSIHOPEDAGOGIA ADOLESCENTILOR,TINERILOR SI ADULTILOR
REZOLVAREA UNEI SITUATII DE CRIZA EDUCATIONALA IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR
STUDIU DE CAZ
DIDACTICA DOMENIULUI
Relatia intre metoda observarii si cea a demonstratiei
BIBLIOGRAFIE
COMUNICARE EDUCATIONALA
Tipuri si caracteristici
BIBLIOGRAFIE
PRACTICA PEDAGOGICA
PROIECT DE LECTIE
Fisa de observare / evaluare a lectiei

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Portofoliu compact Psihopedagogic

STIINTE ALE EDUCATIEI
PEDAGOGIA


Din punct de vedere etimologic , termenul de "pedagogie" deriva din limba greaca, si anume din "pais"sau "paid" insemnand "copil" si din "ago" sau "agoche", care inseamna"a conduce, a se ocupa de cresterea copilului".
Pedagogia studiaza esenta trasaturilor fenomenului educational, scopul si sarcinile educatiei, valorile si limitele educatiei, continutul educatiei, principiile ei, metodele si formele de desfasurare ale procesului educational.
Pana la constituirea ei ca stiinta, pedagogia a evoluat treptat de la empirism la stadiul actual, evolutia ei fiind mai lenta decat cea a altor domenii de preocupari, date fiind complexitatea si specificitatea obiectului sau de studiu.
Pedagogia s-a constituit ca stiinta intrucat raspunde pozitiv urmatorilor parametrii:
1. Are obiect propriu de studiu - educatia;
2. Are anumite legitati proprii fenomenului educational;
3. Are metode si procedee specifice pentru investigarea fenomenului educational;
4. Are o finalitate precisa - desavarsirea personalitatii umane.
Pedagogia ca stiinta are dubla semnificatie:
a. teoretica, explicativa pentru ca ofera teorii, cunostinte stiintifice despre fenomenul educational;
b. practica, intrucat ofera metode, mijloace, procedee, tehnici de lucru pentru educatie.
Spunem ca pedagogia este o stiinta integratoare a educatiei intrucat in explicarea fenomenului educational apeleaza la alte stiinte umaniste ca: psihologie, sociologie, anatomie, teologie, si altele, asadar raspunde problematicii sale de studiu printr-o viziune interdisciplinara.
In incercarea de a realiza o clasificare a stiintelor educatiei, s-au avut in vedere urmatoarele criterii:
dupa scopurile spre care tinde fenomenul educational - stiinte teleologice;
dupa actorii sau subiectii fenomenului educational - stiinte antropologice;
dupa metodele si mijloacele procesului educational - stiinte metodologice.
Toate aceste stiinte studiaza doar o parte a fenomenului educational si se numesc stiinte analitice.

Se vorbeste azi despre stiintele educatiei care sunt efectul unor interactiuni disciplinare, cum ar fi: biologia (vizeaza conditionarile neurofiziologice ale dezvoltarii copilului), psihologia (este interesata de procesele psihice implicate in invatare), antropologia (investigheaza resorturile cultural - istorice in devenirea fiintei umane), sociologia (este interesata de conditiile si repercusiunile sociale ale educatiei), politologia (evidentiaza raportul si functionalitatea politicilor scolare editate la un moment dat). Astfel, stiintele invocate mai sus interactioneaza cu pedagogia prin constituirea unor aliaje disciplinare. Acestea ar fi: psihologia pedagogica, sociologia educatiei, axiologia pedagogica, igiena scolara etc.
Pedagogia generala este o stiinta sintetica, intrucat abordeaza intreg fenomenul educational (scopuri, metode, obiective, etc.). Privita prin prisma relatiei dintre continuitate si discontinuitate, putem spune ca pedagogia generala are in vedere actiunea educationala din punctul de vedere al continuitatii. Ea se concentreaza deci asupra laturii invariabile a educatiei.
Pedagogia prescolara .
Aria ei se delimiteaza in functie de varsta obiectului educational, ocupandu-se de problematica si tehnologia actiunii educationale cu copiii de varsta prescolara in cadrul gradinitei.
Pedagogia scolara.
Se ocupa cu problematica si tehnologia actiunii educationale in cadrul scolii cu copiii normal dezvoltati din punct de vedere fizic si psihic.
Pedagogia speciala.
Se delimiteaza in functie de anumite particularitati ale obiectului educational ocupandu-se de problematica si tehnologia actiunii educationale cu copiii deficienti din punct de vedere fizic, psihic sau psihosomatic in scoli si institutii speciale.
Pedagogia comparata.
Este acea ramura a stiintei educatiei care se ocupa cu studierea particularitatilor nationale ale educatiei in vederea relevarii a ceea ce este tipic si universal.
Sociologia educatiei.
Presupune trecerea de la un nivel macro sociologic la unul microsociologic, putandu-se distinge trei niveluri de cercetare: studiul relatiei dintre educatie si alte mari institutii sociale, studiul sociologic al scolii, studiul comportarii clasei si sociologia predarii.
Filosofia educatiei.
Se caracterizeaza printr-o diversitate de orientari, cu toate acestea "adevaratul scop al filosofiei educatiei, spune Newshome, nu este sa propuna teorii ale procesului educatiei, ceea ce reprezinta sarcina oamenilor de stiinta sau a cercetatorilor in pedagogie, ci sa analizeze logic enunturile, conceptele si metodele disciplinei pedagogice" (G.F. Keller, 1973).

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Portofoliu compact Psihopedagogic". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.