Precizari teoretice cu privire la participantii la procesul penal

Trimisa la data: 2009-04-23
Materia: Drept
Pagini: 76
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Viorel_O
Lucrare de licenta despre Precizari teoretice cu privire la participantii la procesul penal
Substituitii procesuali au o "legitimatio ad processum" (avand drepturi procesuale proprii), dar nu au o "legitimatio ad causam". Substituitii procesuali au exercitiul unor drepturi procesuale limitate la anumite aspecte legate de desfasurarea procesului penal. Astfel potrivit art. 222, un sot poate face plangere pentru celalalt sot, dar dreptul sotului ca substituit procesual se rezuma numai la posibilitatea de a face plangerea, caci acesta (substituitul) nu poate sa se impace, eventual, cu invinuitul sau inculpatul.In baza art. 1606 alin. 1, cererea de eliberare provizorie (pe cautiune sau sub control judiciar) poate fi facuta si de substituitii procesuali, si anume sotul sau rudele apropiate ale invinuitului sau inculpatului arestat.

Cel in beneficiul caruia actioneaza substituitul procesual poate sa nu fie de acord cu actul procesual realizat de acesta. Astfel, in cazul in care plangerea pentru savarsirea unei infractiuni ar fi facuta de catre un sot pentru celalalt sot, sau de catre copilul major pentru parinte, persoana vatamata poate declara ca nu-si insuseste plangerea (art. 222 alin. 5). De asemenea, in cazul cererii de liberare provizorie, potrivit art. 1607 alin. 2, cand cererea este facuta de catre o alta persoana decat inculpatul, organul competent sa o rezolve intreaba pe inculpat daca isi insuseste cererea.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Precizari teoretice cu privire la participantii la procesul penal

Cuprins

Capitolul I. Consideratii generale prvind participantii in cadrul procesului penal............................................3
Sectiunea I - Notiunea de participanti in procesul penal.......................................3
Sectiunea II - Succesorii, reprezentantii si substituitii procesuali.........................................5

Capitolul II. Partile in procesul penal...........................10
Sectiunea I - Notiunea de parte in procesul penal.....................10
Sectiunea II - Invinuitul......................................13
Sectiunea III - Inculpatul.......................................24
Sectiunea IV - Partea vatamata.......................................33
Sectiunea V - Partea civila.....................................43
Sectiunea VI - Partea responsabila civilmente.........................47

Capitolul III. Organele judiciare - subiecti oficiali in cadrul procesului penal..............................................56
Sectiunea I - Organele de cercetare ale politiei judiciare......................................56
Sectiunea II - Instanta de judecata..................................59
Sectiunea III - Procurorul.........................................62

Capitolul IV. Aparatorul in procesul penal.........................64
Sectiunea I - Notiunea de aparator................................64
Sectiunea II - Participarea aparatorului in procesul penal............................................64

Capitolul V. Concluzii........................................69

Bibliografie...........................................72

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Precizari teoretice cu privire la participantii la procesul penal". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.