Prezumtiile - mijloc de proba in procesul civil

Trimisa la data: 2010-03-24
Materia: Drept
Pagini: 54
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: corina_dodan
Lucrare de licenta despre Prezumtiile – mijloc de proba in procesul civil
In literatura juridica au fost date numeroase definitii privind proba si probatiunea . Astfel :In inteles larg, Domat considera ca dovada este ceea ce convinge mintea de existenta unui adevar . Pentru Solon, probele erau motivele rationale spre a afirma sau nega ceva .

Existenta obiectiva a unui drept nu este indestulatoare, spunea Demogue ; pentru ca dreptul sa fie recunoscut, el trebuie sa capete o existenta subiectiva si in mintea celui care il recunoaste. Zadarnic am avea drepturi , de creanta, de proprietate , de uzufruct, daca nu le-am putea dovedi.

Aceste drepturi nu ne-ar putea folosi cat timp n-ar fi recunoscute de ceilalti, iar recunoasterea lor o putem obtine numai dovedind realitatea drepturilor pe care le pretindem , ceea ce se exprima prin adagiul latin „ Idem est non esse, aut non probari ” (Este acelasi lucru a nu fi cu a nu fi dovedit) .

A proba, este, din partea uneia din parti, a supune judecatorului, sesizat de cel interesat, elemente de convingere capabile a justifica adevarul unui fapt pe care acea parte il afirma . O definitie similara intalnim si in doctrina franceza : „A proba inseamna a stabili realitatea a ceea ce se pretinde, furnizand interlocutorului elemente pe baza carora acesta isi va forma convingerea” .

In doctrina recenta , atat in cea civila, cat si in cea procesual-civila, se face de asemenea distinctie intre actiunea de stabilire a existentei sau inexistentei unui anumit fapt, mijlocul legal pentru dovedirea faptului si rezultatul realizat prin folosirea mijloacelor de proba.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Prezumtiile - mijloc de proba in procesul civil

Lucrare de licenta despre Prezumtiile – mijloc de proba in procesul civil
Cuprins

Capitolul I Consideratii generale privind probele..................3

Capitolul II Aspecte generale privind prezumtiile..................12
1.Notiune..............................12
2.Clasificare..........................14
Capitolul III Prezumtiile legale...................17

Capitolul IV Prezumtiile simple.....................33

Bibliografie...........................39

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Prezumtiile - mijloc de proba in procesul civil". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • Foarte interesant.Se vede ca este facut de o profesionista.

    cezar petrescu | 2010-05-16 22:27:00
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.