Problema cunoasterii de sine a omului raportatat la istoria filosofiei

Trimisa la data: 2010-04-06
Materia: Filosofie
Pagini: 23
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: johnny_coldman
Lucrare de licenta despre Problema cunoasterii de sine a omului raportatat la istoria filosofiei
In aceasta lucrare doresc sa deschid orizontul unei probleme importante, specifice sau poate nu, filosofiei. Doresc sa urmaresc raportul dintre filosofie si cunoasterea de sine a omului, si aceasta cuprinsa in dezvoltarea istoriei filosofiei.

Exista vreo legatura intre filosofie si cunoasterea de sine a omului, sau nu? Ce statut are aceasta cunoastere de sine a omului? Se regaseste aceasta problema in preocuparile filosofilor, sau nu? Acestea sunt câteva intrebari ce pot sa apara o data cu deschiderea acestui orizont.

Ma voi raporta in prima instanţa la filosofia greaca, in special la cea platonica si socratica. Aceasta deoarece, Socrate este primul filosof ce deschide in mod explicit orizontul problemei cunoasterii de sine a omului, prin ceea ce el a numit maieutica. Inseamna sa discut despre suflet, despre nemurirea lui, despre ce inseamna reamintire si care este rolul maieuticii; rostul sau din perspectiva filosofica.

O data pusa problema in acesti termeni, cred ca este potrivit sa-mi indrept atenţia catre demersul hegelian, deoarece statutul si rostul maieuticii raportata la ceea ce se cheama nemurirea sufletului, isi capata o intemeiere ontologica clara si explicita prin dialectica hegeliana

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Problema cunoasterii de sine a omului raportatat la istoria filosofiei

Lucrare de licenta despre Problema cunoasterii de sine a omului raportatat la istoria filosofiei
Cuprins

Introducere................................3

Capitolul I Maieutica socratica ca orizont in filosofie..............4


Capitolul II - Demersul dialectico-speculativ hegelian articulat cu maieutica socratica...........................9

Capitolul III - Câteva aspecte privitoare la Dasein- ul heideggerian..............13

Capitolul IV - Câteva considerente despre interpretare si hermeneutica la Paul Ricœur......................18

Concluzii........................22

7. Bibliografie..................23

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Problema cunoasterii de sine a omului raportatat la istoria filosofiei". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.