Problema fenomenului religios si statutul ontologic al obiectului religiei in viziunea lui Mircea Eliade

Trimisa la data: 2010-04-02
Materia: Limba Romana
Pagini: 68
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: johnny_coldman
Lucrare de licenta despre Problema fenomenului religios si statutul ontologic al obiectului religiei in viziunea lui Mircea Eliade
Personalitate prodigioasa si proteica, Mircea Eliade ramane unul dintre cei mai influenti si controversati teoreticieni ai studiilor religioase contemporane.

El este un scriitor incredibil de prolific, descriindu-se el insusi ca avand o dubla vocatie: savant in studiul religiei si autor de lucrari literare. Mai mult, cele doua trasaturi esentiale nu pot fi separate, intrucat opera sa literara e in stransa legatura cu opera sa stiintifica.

Ne propunem sa surprindem mai mult latura fenomenologica a studiului sau asupra religiei. Este, de altfel, important de reamintit ca viziunea lui Mircea Eliade se inscrie in mai multe dintre metodele si disciplinele religiei, neapartinand in mod exclusiv niciuneia. El este istoric al religiilor prin preocuparea sa cu privire la relatia dintre om si sacru de-a lungul istoriei; este, de asemenea, fenomenolog al religiei pentru interesul pe care il are pentru sensul manifestarilor sacrului si descrierea fenomenelor religioase.

M. Eliade poate fi numit si morfolog al religiilor datorita preocuparilor sale cu privire la structurile adanci ale fenomenelor religioase, dar si la elementele constitutive ale religiilor. Prin intrebuintarea unor notiuni precum coincidentia oppositorum, el este filosof al religiilor, pe cand, datorita efortului sau si importantei pe care o acorda interpretarii, explicarii si intelegerii fenomenului religios, se dovedeste a fi hermeneut al religiei.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Problema fenomenului religios si statutul ontologic al obiectului religiei in viziunea lui Mircea Eliade

Lucrare de licenta despre Problema fenomenului religios si statutul ontologic al obiectului religiei in viziunea lui Mircea Eliade
Cuprins

Capitolul I Preliminarii......................................5
1.1. Localizarea fenomenologiei religiei in cadrul stiintei religiilor..............6
1.2. Fenomenologia filosofica si fenomenologia religiei...............13
1.3. Mircea Eliade si fenomenologia religiei..........................17
1.4. Pozitia antireductionista a lui Mircea Eliade....................19
1.5. Nu exista fenomen religios pur...................................22
1.6. Critica antireductionismului.....................................23

Capitolul II Fenomenul religios.......................24
2.1. Riscurile interpretarii evolutioniste a fenomenului religios.....27
2.2. Forme ale fenomenului religios...................29
2.2.1. Mit si sacralitate.............................29
2.2.2. Simbolism si religie...........................35
2.2.3. Rit si ritual..................................43

Capitolul III Statutul ontologic al obiectului religiei...............44
3.1. Obiectul religiei ...............................44
3.2. Ontologia sacrului si a profanului...............46
3.2.1. Ireductibilitatea sacrului.....................46
3.2.2. Dialectica sacru – profan......................47
3.2.3. Hierofania – manifestarea sacrului.............49
3.2.4. Criza, evaluare si alegere.....................51
3.2.5. Spatiu si timp sacru – simbolismul centrului...................52
3.3. Cercetarea sacrului la M. Eliade comparativ cu cea a lui R. Otto.................................55
3.4. Desacralizare in lumea contemporana..............55
3.5. Dialog cultural intre cele doua lumi.............58

Capitolul IV Relatia dintre fenomenul religios si statutul ontologic al obiectului religiei............................62

Concluziii.....................................65

Bibliografie...................................67

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Problema fenomenului religios si statutul ontologic al obiectului religiei in viziunea lui Mircea Eliade". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • am trimis bani si nu am primit nicio lucrare, de ce?

    luci | 2010-11-01 13:44:00
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.