Probleme specifice persoanelor cu handicap mintal si strategii de actiune

Trimisa la data: 2016-04-22
Materia: Asistenta Sociala
Pagini: 101
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: stefan_mariana
Este o lucrare de licenta ce trateaza specificul deficientei mintale, strategii de integrare a deficientilor mintali in societate, statul actual al acestora, studii de caz reale, propuneri/recomandari/concluzii.

In urma sustinerii lucrarii am obtinut nota 9,75.

Argument

Persoanele cu handicap mintal reprezinta o categorie de oameni cu o pozitie dezavantajata in raport cu ceilalti. Dintotdeauna, societatea a fost deranjata de catre deficientii mintal de aceea nevoile speciale ale acestora (privind ingrijirea, comunicarea, educatia) pot antrena raspunsuri extrem de variate din partea societatii. Problemele cu care se confrunta acestia sunt recunoscute, insa exista si situatii cand desi aceste probleme sunt recunoscute si acceptate de societate, masurile care se iau fie nu sunt suficiente si adecvate, fie nu se intreprinde nimic.

O buna parte din protectia speciala a deficientilor mintali se realizeaza inca prin sistemul existent de institutii, numarul mare de persoane cu handicap mintal din institutii reprezentand o problema a intregii societati.

Daca la sfarsitul anului 2005 procentul persoanelor cu handicap mintal institutionalizate era de 6,9 % la sfarsitul anului trecut procentul era putin mai mare (7,9%) lucru ce dovedeste faptul ca multi dintre deficientii mintal aflati in institutii nu au fost integrati in familie.

Aparitia in familie a unui copil cu handicap, si mai ales handicap mintal, afecteaza planurile profesionale ale parintilor, mama in general fiind pusa in situatia de a renunta la activitatea de munca, acest lucru reprezentand una dintre cauzele instiutionalizarii deficientului mintal. Se pare ca deficientii mintal apar in continuare ca o categorie defavorizata, considerata neproductiva, singura modalitate eficienta de a le veni in ajutor, in societatea de astazi fiind ingrijirea in institutii.

Asistarea deficientilor mintal inseamna in contextul zilelor noastre segregarea lor. Oare cati dintre noi luand contact cu un deficient mintal nu am alergat repede din calea lui catalogand acea persoana drept una cu care nu avem ce discuta, sau ca fiind una " nebuna"? Cati dintre parintii nostri ar fi de acord ca un copil deficient mintal sa ne fie coleg de scoala?

Problema deficientilor mintal este reprezentata de modul in care ii privesc ceilalti dar si de modul in care sunt ajutati de ceilalti. Institutiile in care acestia isi petrec majoritatea timpului se pot transforma si modifica, pot apare noi structuri adaptate nevoilor specifice ale acestor categorii de persoane, insa schimbarea mentalitatilor si atitudinilor noastre este un lucru foarte greu de realizat.

Prin lucrarea mea de licenta nu imi propun sa schimb situatia acestei categorii de persoane ci doar sa informez asupra problemelor cu care se confrunta si modul in care noi actionam pentru a le acorda un sprijin. Daca macar una din 10 persoane ar lua in considerare faptul ca deficientii mintal au personalitati distincte si se pot raporta la alte persoane ca fiinte umane sensibile si deschise numarul deficientilor mintal aflati in institutii ar fi cu siguranta unul mult mai mic.Ceea ce le lipseste lor este receptivitatea si deschiderea noastra.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Probleme specifice persoanelor cu handicap mintal si strategii de actiune

CUPRINS

Argument 2
CAPITOLUL I 3
HANDICAPUL SCURT ISTORIC 3
1.1 Delimitari conceptuale ale termenului de handicap 3
1.2 Handicapul mintal-definire si caracterizare 8
1.3 Factori ce determina aparitia handicapului mintal. 12
CAPITOLUL II 20
IMPACTUL DEFICIENTEI MINTALE 20
2.1. Imaginea de sine a deficientului mintal. 20
2.2. Atitudini privitoare la deficientul mintal 21
2.3. Impactul deficientei mintale asupra individului, familiei si societatii. 23
CAPITOLUL III 27
PROBLEME SPECIFICE PERSOANELOR CU HANDICAP MINTAL 27
3.1 Efectele institutionalizarii asupra persoanelor cu handicap mintal 27
3.2 Normalizare versus institutionalizare 30
3.3 Rolul asistentei sociale in sustinerea persoanelor cu handicap mintal- strategii de actiune 32
CAPITOLUL V 41
METODOLOGIE 41
CAPITOLUL V 43
PARTE PRACTICA- STUDII DE CAZ 43
CAPITOLUL VI 92
INTERPRETAREA REZULTATELOR SI PROPUNERI 92
6.1. Interpretarea rezultatelor 92
6.2.Propuneri 93
BIBLIOGRAFIE: 96

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Probleme specifice persoanelor cu handicap mintal si strategii de actiune". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.