Procesul decizional in administratia publica

Trimisa la data: 2018-09-25
Materia: Administratie Publica
Pagini: 69
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: marianboriceanu
LUCRARE DISERTATIE IN DOMENIUL MANAGEMENTUL ADMINISTRATIEI PUBLICE

In literatura de specialitate si, mai ales, in domeniul militar, exista doi termeni care fac obiectul de studiu al acestei lucrari: decizie si hotarare.
Desi sinonima cu decizia, hotararea exprima mai clar actul personal de comanda si sugereaza intreaga raspundere individuala care decurge din aceasta. Ca atare, comandantul hotaraste si-si exprima hotararea prin ordin.

Insa majoritatea autorilor folosesc acesti doi termeni ca sinonime si, de aceea, in cele ce urmeaza vom opta pentru unul sau altul dintre ei. La fel ca si alti termeni din psihologie nici acela de decizie nu a intrunit acordul deplin al autorilor care s-au ocupat de definirea lui. Astfel, decizia este considerata de:

L. W. Pye: "Un proces dinamic de interactiune a tuturor participantilor care determina o politica de alegere". In mod evident, aici este vorba de actul deciziei privit la nivelul grupului si nu la cel al individului;
L. M. Le Maitour: "Alegerea intre doua n-alternative: alegere rationala pe baza de informatii sau afectiva";
R. Audley: "Selectarea unui curs al actiunii dintr-un numar de alternative";
R. Gagne: "Proces de alegere sau judecata care apare cand subiectul cunoaste mai multe cursuri de actiune posibile, care duc toate la o solutie adecvata";
H. Pieront: "Un punct de vedere care ghideaza cautarea unei corespondente optime, la un automat, intre iesiri si intrari, tinand seama de costul trecerii de la informare la decizie";
V. Ceausu: "Orice modificare de comportament care, decurgand dintr-o trebuinta este declansata, dupa un proces de evaluare, in vederea realizarii (aducerii in prezent) unui obiectiv prefigurat".
Sintetizand aceste definitii, putem considera ca, in general, a decide inseamna a alege dintr-o multime de variante de actiune, tinand cont de anumite criterii, pe aceea care este considerata cea mai avantajoasa pentru atingerea unor obiective.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Procesul decizional in administratia publica

Decizia ne apare, deci, ca o linie de conduita, aleasa din ansamblul evolutiilor posibile ale realitatilor existente la un moment dat, ca urmare a nitiativei si actiunii fortelor sociale, pe baza analizelor multilaterale ale consecintelor si, deci, a avantajelor alternativelor posibile.

Aceasta definitie exprima sintetic si cu rigoare stiintifica trasaturile de baza ale conceptului de decizie si anume: stabilirea si cunoasterea obiectivelor, studiul atent al realitatilor, analiza consecintelor variantelor posibile si gradul de fundamentare a deciziilor. Aceste trasaturi stau la baza teoriei deciziilor si formeaza cadrul general al metodologiilor referitoare la desfasurarea procesului decizional.

In legatura cu aceasta definitie mai trebuie facute niste observatii si anume:

1. alegerea de catre o persoana sau grup de persoane a unei variante din mai multe posibile, pentru realizarea unor obiective, are loc pe baza unor criterii. Potrivit fiecarui criteriu de decizie, variantele decizionale se ierarhizeaza pe baza consecintelor care le caracterizeaza. Aceste consecinte difera uneori in functie de starea conditiilor obiective, care reprezinta complexul de factori si situatii care fac ca unei variante date sa-i corespunda o anumita consecinta;

2. se pune problema care este cea mai avantajoasa varianta.
Decizia manageriala este acea decizie care are urmari nemijlocite asupra actiunilor si hotararilor ale, cel putin, unei alte persoane.
Decizia manageriala difera de decizia personala prin faptul ca implica intotdeauna cel putin doua persoane (decidentul si executantul), are influenta asupra grupului sau numai asupra unui singur individ si, in plus, are intotdeauna efecte de ordin economic, tehnic, uman, educational etc. cel putin asupra unui compartiment al organizatiei sau chiar asupra organizatiei in ansamblu.

Decizia manageriala trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte de rationalitate:

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Procesul decizional in administratia publica". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.