Relatiile patrimoniale dintre soti

Trimisa la data: 2013-10-26
Materia: Drept
Pagini: 120
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: olg24rac
Lucrare de licenta despre Relatiile patrimoniale dintre soti
Viata in comun a sotilor si cresterea copiilor reprezinta premisele sociale ale instituirii de catre legiuitorul roman a regimului comunitatii de bunuri, care reprezinta o masa de bunuri afectata intampinarii si rezolvarii sarcinilor comune ce revin sotilor in timpul casatoriei. Pe de alta parte, legea reglemeteaza si categoria bunurilor proprii ale fiecaruia dintre soti, astfel incat, prin intrarea in casatorie, nici unul dintre soti sa nu-si vada atinse drepturile pe care le avea supra bunurilor sale, in favoarea celuilelt sot
Asadar, regimul matrimonial este prevazut in vederea desavirsirii casatoriei ca uniunea personala bazata pe prietenie si afectiune reciproca, raporturile patrimoniale dintre soti fiind doar o consecinta a relatiilor lor personale.

Dreptul roman nu cunoaste, cel putin deocamdata, principiul conventiilor matrimoniale. Comunitatea de bunuri este un regim matrimonial legal, de la care sotii nu pot deroga prin conventii menite sa stipuleze separatia patrimoniilor acestora. O astfel de convente fiind declarata nula chiar de Vechiul Cod al Familiei . Atat bunurile comune, cat si bunurile proprii ale fiecaruia dintre soti pot constitui aport social pentru constituirea unei societati comerciale, neprevazind vreo interdictie in acest sens. Totusi, aplicarea concomitenta a regimului matrimonial si a prevederilor legislatiei comerciale pot duce la anumite dificultati de interpretare, pe care le vom analiza in curpinsul prezentei lucrari.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Relatiile patrimoniale dintre soti

Cuprins

Introducere......................................3

Capitolul I. Conceptul de regim matrimonial......................................4
a) Regimul matrimonial in dreptul nostru......................................8
b) Egalitatea intre soti......................................11
c) Finalitatea raporturilor patrimoniale dintre soti......................................13
d) Munca depusa in gospodarie si pentru educarea copiilor......................................13
e) Regimul comunitatii de bunuri......................................14
f) Actele permise intre soti......................................15
g) Contributia sotilor la cheltuielile casatoriei......................................16
h) Regimul matrimonial in Noul Cod Civil, legea 287/2009......................................17

Capitolul II. Bunurile sotilor......................................34
a) Bunurile comune......................................34
b) Bunurile proprii......................................42
c) Bunurile comune si proprii in lumina Noului Cod Civil legea 287/2009......................................53

Capitolul III. Regimul juridic al anumitor categorii de bunuri......................................68

Capitolul IV. Dreptul sotilor de a administra, folosi si dispune impreuna de bunurile comune......................................83

Capitolul V. Drepturile sotilor asupra bunurilor proprii......................................88

Capitolul VI. Datoriile comune ale sotilor......................................92

Capitolul VII. Natura juridica a comunitatii de bunuri......................................99

Capitolul VIII. Bunurile si datoriile sotilor in situatia adinistrarii unei societati comerciale......................................107

Capitolul IX. Notiunea de patrimoniu si relatiile dintre soti privind bunurile si datoriile lor......................................109

Capitolul X. Concluzii......................................115

Bibliografie......................................117

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Relatiile patrimoniale dintre soti". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.