Repertoriul traditional din sudul Dobrogei

Trimisa la data: 2016-04-05 Materia: Arte Pagini: 99 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: marcel23
Raporteaza o eroare
Folcloristica este o stiinta tanara; insusi termenul din care provine s-a stabilit in a doua jumatate a secolului XIX (dupa ce a fost propus pentru prima oara de arheologul englez William Thoms in 1846). Sensul cuvantului e culegerea de materiale ce se iau din popor. Etimologic cuvantul este format din folk=popor, lore=intelepciune.

Venind spre zilele noastre, notiunea de folclor a avut deschideri variabile, determinate de teoriile si influentele politice ale vremii; abia in ultimele decenii, folclorului i-au fost atribuite teritorii mai bine delimitate. Stabilirea unor granite pentru obiectul de studiu al folcloristicii a fost ingreunata de intersectarea cu alte discipline apropiate (de exemplu, etnologia).

In vreme ce din Antichitate a existat interesul pentru aspecte ale culturii muzicale "orale" in spatiul geografic al romanilor de astazi, stabilirea unor criterii de studiu stiintifice desemneaza un proces indelungat, care se poate descrie in trei etape:

- marturii incidentale, eterogene referitoare la arta muzicala a popoarelor proto-romanesti sau romanesti, scrise din cele mai vechi timpuri pana pe la mijlocul secolului XIX, cand se va manifesta un interes nemaiintalit, care aduce primele clasificari ale fenomenului.
- entuziasmul romantic si popularitatea castigata de subiectul identitatii nationale aduc primele incercari de structurare a cunostintelor de folclor ( deceniile 1850-1870 ).
- punctul de vedere stiintific (dupa 1870), care aseaza argumentele dobandite in primele doua perioade, plus altele obtinute acum, in contextul unei noi discipline.

Folclorul romanesc reprezinta totalitatea creatiilor culturii spirituale romanesti.
Comanda prin: SMS / CARD
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Repertoriul traditional din sudul Dobrogei

C U P R I N S


ARGUMENT.........................................................................................3

INTRODUCERE ....................................................................................4
CAPITOLUL I - Folclorul romanesc - Cadru teoretic ...............................................5
• 1.1.Folclorul muzical romanesc............................................................................6
• 1.2. Folclorul dobrogean......................................................................................10
• 1.2.1.Culegerea folclorului dobrogean ...................................................12
• 1.3.Folclorul dobrogean, la granita dintre lumea cantecului si cea a uitarii .......16
• 1.3.1. Interpretii si sustinatorii folclorului dobrogean .........................................19
CAPITOLUL II -Genurile improvizatorice din Dobrogea - Doina si Balada..........26
• 2.1.Doina - consideratii generale ..................................................................26
• 2.2.Doina dobrogeana ..................................................................................34
• 2.3.Balada - repere teoretice.................................................................................39
• 2.4.Balada dobrogeana...........................................................................................46
CAPITOLUL III - Genurile improvizatorice din Dobrogea - Colindele din
satul Oltina ......................................................................................................................53
• 3.1.Comuna Oltina - referinte istorice .................................................................53
• 3.2.Colindele de ceata din satul Oltina .............................................................55
BIBLIOGRAFIE ............................................................................................................64
ANEXE ............................................................................................................................66
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Repertoriul traditional din sudul Dobrogei". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.