Rolul finantelor in economia romaneasca

Trimisa la data: 2009-07-10 Materia: Finante-Banci Pagini: 49 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: mary
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Rolul finantelor in economia romaneasca
Esecul sistemului pietei de a coordona toate activitatiile si de a furniza echilibrul economic da posibilitatea statului sa intervina la nivel macroeconomic prin politici fundamentate teoretic de catre Keynes.
Din punct de vedere istoric, cea mai recenta si in unele privinte, cea mai importanta functie a statului este cea de reglare/stabilizare a economiei, adica sprijinirea economiei private pentru a realiza atat folosirea deplina a resurselor, cat si un nivel stabil al preturilor.

Practic politica de stabilizare urmareste sa realizeze un compromis intre doua obiective, uneori conflictuale , anume: folosirea deplina a fortei de munca si o inflatie moderata.Politica de stabilizare, avand ca sursa de inspiratie teoria keynesiana, a fost mult utilizata in tarile dezvoltate , dupa cel de-al doilea razboi mondial si pana la inceputul anilor ’80.

Ea consta in incurajarea cererii, cand somajul devenea semnificativ, si in reducerea cererii, cand inflatia devenea amenintatoare. In anii ’80 insa Marea Britanie, de exemplu a inlocuit politica de stabilizare printr-o politica explicita de nestabilizare sub forma ‚ strategiei financiare pe termen mediu’ (Medium-Term Financial Strategy).

Functia de reglare/stabilizare a finantelor pune in evidenta rolul important si evident al statului la nivelul economiei, participarea sa in aceasta directie fiind atat directa cat si indirecta. Prin indeplinirea acestei functii, finantele publice mijlocesc contracararea unor fenomene cu caracter destabilizator (recensiune, criza, somaj, etc) care perturba procesele economice si sociale pe de o parte, respectiv stimularea evolutiei pozitive a acestor procese .
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Rolul finantelor in economia romaneasca

Lucrare de licenta despre Rolul finantelor in economia romaneasca
Cuprins

Capitolul I. Continutul si premisele infaptuirii functiei finantelor de reglare/stabilizare a economiei...................................1

1.1.Continutul functiei de reglare/stabilizare....................1
1.2.Premisele obiective de infaptuire a functiei de reglare/stabilizare......................5
1.3.Continutul specific de actiune reglatoare/stabilizatoare a finantelor in economie...................8

Capitolul II. Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul impozitului.................13

Capitolul III: Actiunea de reglare/stabilizare a cheltuielilor publice asupra economiei........................15

3.1.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul subventiilor de stat....................................19
3.2.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul cheltuielilor de capital (investitiilor de stat)..................21
3.3.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul altor cheltuieli publice.................................21

Capitolul IV. Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul deficitului bugetar..................22

Capitolul V : Utilizarea functiei de reglare asupra economiei in Romania.................................30

5.1.Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul impozitului pe profit...................30
5.2.Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul impozitului pe salarii..................35
5.3.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul cheltuielilor publice, in Romania.....................38

Bibliografie............................42

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Rolul finantelor in economia romaneasca". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.