Rolul finantelor in economia romaneasca

Trimisa la data: 2009-07-10
Materia: Finante-Banci
Pagini: 49
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: mary
Lucrare de licenta despre Rolul finantelor in economia romaneasca
Esecul sistemului pietei de a coordona toate activitatiile si de a furniza echilibrul economic da posibilitatea statului sa intervina la nivel macroeconomic prin politici fundamentate teoretic de catre Keynes.
Din punct de vedere istoric, cea mai recenta si in unele privinte, cea mai importanta functie a statului este cea de reglare/stabilizare a economiei, adica sprijinirea economiei private pentru a realiza atat folosirea deplina a resurselor, cat si un nivel stabil al preturilor.

Practic politica de stabilizare urmareste sa realizeze un compromis intre doua obiective, uneori conflictuale , anume: folosirea deplina a fortei de munca si o inflatie moderata.Politica de stabilizare, avand ca sursa de inspiratie teoria keynesiana, a fost mult utilizata in tarile dezvoltate , dupa cel de-al doilea razboi mondial si pana la inceputul anilor ’80.

Ea consta in incurajarea cererii, cand somajul devenea semnificativ, si in reducerea cererii, cand inflatia devenea amenintatoare. In anii ’80 insa Marea Britanie, de exemplu a inlocuit politica de stabilizare printr-o politica explicita de nestabilizare sub forma ‚ strategiei financiare pe termen mediu’ (Medium-Term Financial Strategy).

Functia de reglare/stabilizare a finantelor pune in evidenta rolul important si evident al statului la nivelul economiei, participarea sa in aceasta directie fiind atat directa cat si indirecta. Prin indeplinirea acestei functii, finantele publice mijlocesc contracararea unor fenomene cu caracter destabilizator (recensiune, criza, somaj, etc) care perturba procesele economice si sociale pe de o parte, respectiv stimularea evolutiei pozitive a acestor procese .

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Rolul finantelor in economia romaneasca

Lucrare de licenta despre Rolul finantelor in economia romaneasca
Cuprins

Capitolul I. Continutul si premisele infaptuirii functiei finantelor de reglare/stabilizare a economiei...................................1

1.1.Continutul functiei de reglare/stabilizare....................1
1.2.Premisele obiective de infaptuire a functiei de reglare/stabilizare......................5
1.3.Continutul specific de actiune reglatoare/stabilizatoare a finantelor in economie...................8

Capitolul II. Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul impozitului.................13

Capitolul III: Actiunea de reglare/stabilizare a cheltuielilor publice asupra economiei........................15

3.1.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul subventiilor de stat....................................19
3.2.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul cheltuielilor de capital (investitiilor de stat)..................21
3.3.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul altor cheltuieli publice.................................21

Capitolul IV. Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul deficitului bugetar..................22

Capitolul V : Utilizarea functiei de reglare asupra economiei in Romania.................................30

5.1.Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul impozitului pe profit...................30
5.2.Actiunea de reglare/stabilizare a economiei prin intermediul impozitului pe salarii..................35
5.3.Actiunea de reglare/stabilizare prin intermediul cheltuielilor publice, in Romania.....................38

Bibliografie............................42

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Rolul finantelor in economia romaneasca". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.