Securizarea serverelor si retelelor in vederea utilizarii bazelor de date SQL Server

Trimisa la data: 2022-01-22
Materia: Informatica
Pagini: 34
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: f10ryn31
Cuprins
Introducere 2
1. Securizarea logarii 6
1.1. Crearea de parole puternice 7
1.2. Securizarea datelor in retea 9
1.2.1. Adulmecatul parolelor 10
1.2.2. Cautarea pepitelor de aur 11
1.2.3. In Medias Res (In mijlocul lucrurilor) 11
1.2.4. Contramasuri 12
1.2.4.1 Secure Sockets Layer 13
1.2.4.2 IPSec 13
1.2.4.3. Securitatea Kerberos 14
1.3. Autentificarea client-server 15
1.4. Limitarea accesului la server 17
1.5. Firewall-urile 18
2. Proiectarea securitatii pentru aplicatii 20
2.1. Variatiuni ale formularelor de autentificare 20
2.2. Protejarea datelor in cadrul bazei de date 23
2.3. Hashing-ul pe server 25
2.4. Criptarea pe server 27
Concluzii 29
Bibliografie 33

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Securizarea serverelor si retelelor in vederea utilizarii bazelor de date SQL Server

Introducere

Tema lucrarii mele de disertatie se intituleaza "Securizarea serverelor si retelelor in vederea utilizarii bazelor de date SQL Server" si rezulta din dorinta de cunoastere a tehnicilor actuale ce ne protejeaza impotriva atacurilor nedorite si a pierderilor de date cauzate de evolutia metodelor de atac a bazelor de date din zilele noastre.

Lucrarea este stucturata pe doua capitole si ne prezinta atat riscurile la care sunt supuse bazele de date, cat si masurile cele mai bune pentru combaterea acestor riscuri.

In primul capitol vom vedea de ce este atat de importanta securizarea logarii la o baza de date, cum se creaza parole puternice si cat de importanta este alegerea unei parole bune pentru asigurarea securitatii bazei de date, cum se limiteaza accesul la server si de asemenea voi prezenta cateva metode de protectie impotriva atacurilor. Dar pentru a ne apara, este foarte important sa cunoastem metodele prin care un posiblil atacator poate obtine datele noastre pretioase si de accea am prezentat trei dintre cele mai uzuale tehnici de furt a datelor.

In al doilea capitol o sa vorbesc despre proiectarea securitatii pentru aplicatii. Ma voi concentra pe autentificare, deoarece odata ce un utilizator reuseste sa se logheze la serverul SQL, toate regulile obisnuite ale serverelor de baze de date se aplica. Serverul SQL nu face distinctie intre utilizatorii de internet si cei de intranet chiar daca acestia utilizeaza Windows sau SQL Server pentru a se autentifica. De aceea, acesta trebuie sa se asigure ca utilizatorul are un mijloc de a isi autentifica acreditarile de concetare. Acest lucru se dovedeste a fi un proces complicat, mai ales avand in vedere ca trebuie, de asemenea, sa ne facem griji cu privire la toate modurile in care un atacator poate dejuca procesul de autentificare.

Dupa cum spuneam, am ales aceasta tema deoarece in ultima perioada unul din cele mai importante aspecte in domeniul tehnologiei informatiei il reprezinta dezvoltarea sistemelor de baze de date. Putem spune ca acestea au un rol foarte important in ceea ce priveste modul in care se organizeaza si modul in care functioneaza majoritatea institutiilor si serviciilor. Unele din acestea sunt companiile de comunicatie, intreprinderile de comert, serviciile bancare, serviciile de transport, asigurarile, universitatile etc. Putem spune ca insitutiile mentionate anterior depind foarte mult de functionarea corecta si continua a sistemelor de baze de date. In societatea din zilele noastre sistemele de baze de date sunt o componenta vitala necesara bunei desfasurari a vietii de zi cu zi. Zilnic majoritatea oamenilor realizeaza diferite operatiuni ce solicita interogarea de baze de date: realizarea de actiuni ce produc fluctuatii ale conturilor bancare, rezervarea biletelor necesare pentru ralizarea de calatorii, cautarea unei carti sau a unui articol in mediul virtual, gestiunea datelor si a angajatilor unei firme, efectuarea cumparaturilor etc. Bazele de date pot avea dimensiuni si complexitati extrem de variate, de la cateva zeci de inregistrari (baza de date a unei agende telefonice) sau pot ajunge la milioane de inregistrari (baza de date a unei biblioteci, baza de date a angajatilor unei firme sau baza de date a unei scoli ce contine informatii despre elevi etc). Majoritatea sistemelor de baze de date existente in zilele noastre sunt baze de date relationale si exista o multitudine de astfel de sisteme comerciale care pot fi cumparate si folosite pentru propriile dezvoltari. Acest tip de baze de date a fost introdus in anul 1970 de catre E.F.Codd.

Persoanele ce folosesc o baza de date au posibilitatea de a realiza mai multe tipuri de operatii asupra datelor stocate in cadrul bazei, ca de exemplu:
• Adaugarea de noi date in baza
• Stergerea de date din cadrul bazei
• Actualizarea datelor deja existente
• Realizarea de interogari asupra bazei. Aceste interogari ajuta la gasirea unor informatii dupa anumite criteria alese de cel ce face interogarea.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Securizarea serverelor si retelelor in vederea utilizarii bazelor de date SQL Server". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.