Simbolismul apei in studiul comparativ al religiilor contemporane

Trimisa la data: 2010-07-25
Materia: Teologie
Pagini: 82
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Mihai_P
Lucrare de licenta despre Simbolismul apei in studiul comparativ al religiilor contemporane
Intrebuintarea apei ca element de purificare dateaza inca de la originile vietii sociale. S-a ajuns la un adevarat cult al apei, din care au ramas inca numeroase supravietuiri: venerarea izvoarelor, a raurilor, a fluviilor etc. Nilul la egipteni, Indul la indieni, Tigrul si Eufratul la babilonieni erau considerate nu numai ca izvoare ale bunei lor stari materiale, ci si ca mijloc de curatire si vindecare. Insusirilor apei li s-au dat variate semnificatii. Simbolismul acvatic este extrem de bogat. Astfel, apa este considerata, ca simbol cosmogonic, izvorul existentei; ea devine apa magica - apa vietii - care vindeca, intinereste si asigura viata de veci.

In cele mai vechi documente ale literaturii indiene, in Vede, devenite cartile sfinte ale hindusilor, marturii ale epocii de la inceputul mileniului I i.Hr., apele sunt socotite "izvorul tuturor lucrurilor si al intregii existente", "esenta vegetatiei si elixirul nemuririi". In Rigveda, prima din cartile vedice, se spune ca apele asigura viata lunga, forta creatoare si sunt principiul oricarei vindecari, iar rugaciunea preotului vedic din Athana-Veda implora ca apele sa le aduca bunastarea. In Edde, una din marele epopei ale lumii si vechi monument al literaturii scandinave, unul din zei spune: "pe cel caruia vreau sa-i pastrez viata in lupta, il stropesc cu apa sfintita".

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Simbolismul apei in studiul comparativ al religiilor contemporane

Cuprins

Introducere...............................................3

Capitolul I. La izvoarele Edenului...............................................7
I.1. Apa - simbol de purificare...............................................7
I.2. Extinderea riturilor...............................................17
I.3. Apa - metafora a Legii...............................................25

Capitolul al II - lea De la Iordan la Baptisteriu...............................................34
II.1. Apa botezului...............................................34
II.2. Forme ale apei...............................................43

Capitolul al III - lea Mesajul ablutiunilor...............................................51
III.1. Puritatea corpului...............................................51
III.2. Axiologia apei...............................................59
III.3. Vesnicia...............................................67

Incheiere...............................................71

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Simbolismul apei in studiul comparativ al religiilor contemporane". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.