Sistemele politice din Germania si Marea Britanie

Trimisa la data: 2010-04-12
Materia: Stiinte Politice
Pagini: 58
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Rodica_I
Lucrare de licenta despre Sistemele politice din Germania si Marea Britanie
Acest regim britanic reprezentativ si parlamentar va servi drept model statelor europene, dar perceptia sa va fi confuza: teoretizand fiecare etapa a evolutiei sale (cum a facut Montesquieu si constituantii amercani, pentru atapa separarii puterilor), fiecare avand tendinta sa vada doar ce ii este benefic. Altfel decat in cazul guvernelor formate dupa principiul separatiei puterilor, asa cum se obisnuieste pe continentul european sau in SUA, sistemul britanic de guvernare se caracterizeaza printr-o limitare considerabila a puterilor.

Echilibrul de putere istoric intre Coroana, nobilime (Camera Lorzilor) si Camera Comunelor a fost compromis odata cu aparitia monarhiei constitutionale si preluarea puterii din mana nobililor ca urmare a reformarii legii electorale in secolul XIX. Dominatia Parlamentului s-a transformat mai apoi intr-o dominatie a Camerei Comunelor, iar mai tarziu, odata cu impunerea democratiei partinice, intr-o dominatie a guvernului asupra Camerei Comunelor cu ajutorul majoritatii parlamentare. Termenul de suveranitate parlamentara a devenit astfel sinonim suveranitatii britanice. "Asadar in cazul Marii Britanii, analiza stabilitatii si functionalitatii remarcabile ale institutiilor politice britanice trebuie obligatoriu sa ia in considerare forta traditiei, autrioritatea si primordialitatea normelor cutumiare in raport cu cele formale.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Sistemele politice din Germania si Marea Britanie

Lucrare de licenta despre Sistemele politice din Germania si Marea Britanie
Cuprins

Introducere: Sistemul prlamentar.............................3

Capitolul I. Sistemele politice ale Marii Britanii si Germaniei...........................7
I.1. Marea Britanie-monarhie constitutionala..........................7
I.2. Germamia-parlamentarism.....................................11

Capitolul II. Asemanarile dintre sistemul de monarhie constitutionala al Marii Britanii si cel parlamentar al Germaniei..................14
II.1. Presedente vs monarh......................................15
II.2. Cancelarul federal si Cabinetul vs Premier si executiv..............................18

Capitolul III. Deosebirile dintre sistemele Marii Britanii si Germaniei.............................................25
III.1. Parlament vs Parlament.......................................25
1.1.Bundestag vs Camera Comunelor...................................26
1.2 Bundesrat vs Camera Lorzilor....................................30
III.2. Sistem bipartidist imperfect vs sistem bipartidist pur...................................................33
III.3. Constitutie scrisa vs Constitutie cutumiara...........................................44

Concluzie: Marea Britanie si Germania model de parlamentarism cu centralzarea puterii pe premier (modelele Westminister si Kanylerdemokratie).............................................48

Anexe.............................................53

Bibliografie.....................................................57

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Sistemele politice din Germania si Marea Britanie". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.