Sistemul electoral in Romania

Trimisa la data: 2010-04-10
Materia: Drept
Pagini: 107
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Radu_M
Lucrare de licenta despre Sistemul electoral in Romania
Nici in era contemporana, referirea la notiunea de popor, ca titular al exercitiului suveranitatii, pe care se bazeaza intreaga doctrina si practica constitutionala a democratiei, nu are in vedere totalitatea membrilor unei comunitati sociale, dar nu exclude unele clase sociale. Din punct de vedere al problematicii accesului popular la exercitarea puterii politice, prin termenul de popor se intelege ansamblul indivizilor carora statul le recunoaste calitatea de cetateni ai acestuia, si in aceasta calitate aptitudinea de a participa in anumite conditii la diferite proceduri electorale, prin care se exprima vointa nationala. Din acest punct de vedere, notiunea de popor este circumscrisa notiunii de "electorat" sau "corp electoral" .

Forma clasica de manifestare a dreptului de participare la guvernare, consacrat in toate constitutiile statelor moderne, consta in dreptul de a alege si dreptul de a fi ales.Daca in comunitatile sociale antice era posibila democratia directa, in statele moderne aceasta nu mai este posibila. De altfel, in Preambulul Conventiei Europene a autonomiei locale, incheiata la Strasbourg, la 15.10.1985, se arata ca dreptul cetatenilor de a participa direct la treburile publice poate fi exercitat in mod direct la nivel local. Iata, de ce accesul la exercitiul democratic in epoca moderna se face prin reprezentare. Sigur ca formele de participare sunt diferite de la un stat la altul.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Sistemul electoral in Romania

Lucrare de licenta despre Sistemul electoral in Romania
Cuprins

Capitolul I. Teoria reprezentativitatii in dreptul constitutional.................................4

Capitolul II. Principiile constitutionale ale sistemului electoral..........................................25

Capitolul III. Organizarea si desfasurarea alegerilor in Romania..............................................74

Capitolul IV. Comparatie intre sistemul electoral romanesc
si alte sisteme electorale constitutionale...................................99

Concluzii.............................................103

Bibliografie.................................................105

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Sistemul electoral in Romania". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.