Specificitatea apelului in procesele penale

Trimisa la data: 2009-01-03
Materia: Drept
Pagini: 51
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Tiberiu_F
Lucrare de licenta despre Specificitatea apelului in procesele penale
Termenul de apel se calculeaza pe zile libere, cu prorogarea, cand este cazul, a momentului final. Instanta de apel are indatorirea de a verifica daca apelul a fost sau nu declarat in termen.

Momentul de la care incepe sa curga termenul de apel este diferit in raport cu calitatea si situatia procesuala a titularului dreptului de apel:
- pentru procuror, daca a participat la dezbateri, termenul curge de la pronuntare. In cazurile in care procurorul nu ia parte la sedinta de judecata, participarea sa fiind facultativa, instantei ii revine obligatia de a trimite de indata dosarul procurorului, in vederea eventualei exercitari a dreptului de apel, iar acesta este obligat sa-l restituie dupa expirarea termenului de apel. In aceasta situatie termenul curge de la inregistrarea de catre Parchet a adresei de trimitere a dosarului. Daca procurorul a participat la judecata, desi participarea sa nu era obligatorie, termenul de apel va incepe sa curga de la pronuntare;

- pentru parti, termenul de apel curge in mod diferentiat, dupa cum acestea au fost sau nu prezente la dezbateri sau la pronuntare.

Pot aparea urmatoarele situatii :
- pentru partea care a fost prezenta la dezbateri sau la pronuntare, termenul curge de la pronuntare. Partile care au fost prezente in momentul inceperii dezbaterilor sunt socotite prezente pana in momentul pronuntarii, chiar daca au lipsit la vreunul din momentele intermediare si chiar la pronuntare. In sensul art. 363 alin.3 C.proc.pen., "parte prezenta" este numai aceea care a fost efectiv de fata, la dezbateri sau la pronuntare, nu si cea cu care procedura a fost completa, dar a lipsit de la judecata si de la pronuntarea hotararii. Instanta nu are obligatia de a comunica hotararea pronuntata nici partilor care au fost prezente la dezbateri si nici celor prezente la pronuntare;

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Specificitatea apelului in procesele penale

Lucrare de licenta despre Specificitatea apelului in procesele penale
Capitolul I - NOTIUNI INTRODUCTIVE.............3
1.1. Caile de atac in general..................3
1.2. Apelul - scurt istoric....................4
1.3. Apelul - notiune si caracterizare.........7
1.4. Hotararile judecatoresti supuse apleului...8

Capitolul al II-lea - ASPECTE PRIVIND DECLARAREA APELULUI........13
2.1. Titularii dreptului de apel...................13
2.2. Cererea de apel si motivarea acesteia........18
2.3. Termenul de apel.............................21
2.3.1. Repunerea in termen........................24
2.3.2. Apelul peste termen........................26
2.4. Renuntarea la apel..........................26
2.5. Retragerea apelului..........................28
2.6. Efectele apelului............................29
2.6.1. Efectul suspensiv..........................29
2.6.2. Efectul devolutiv..........................31
2.6.3. Efectul neagravarii situatiei in propriul apel.........34
2.6.4. Efectul extensiv...........................37

Capitolul al III-lea - JUDECAREA APELULUI.............39
3.1. Precizari preliminare............................39
3.2. Masuri premergatoare sedintei de judecata........39
3.3. Judecarea propriu-zisa a apelului................41
3.4. Solutionarea apelului............................42
3.5. Solutii si chestiuni complementare. Continutul deciziei........45
3.6. Rejudecarea cauzei de catre instanta de trimitere. Limitele rejudecarii...............47

Bibliografie..............50

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Specificitatea apelului in procesele penale". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.