Strategii de patrundere pe pietele internationale - Ikea

Trimisa la data: 2018-05-06
Materia: Marketing
Pagini: 37
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: cristea9022
CUPRINS

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1. IMPORTANTA ,MOTIVATIA SI PATRUNDEREA PE PIETELE INTERNATIONALE
1.1. DEFINIREA SI CARACTERISTICILE PIETEI INTERNATIONALE
1.2. ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE PIETEI INTERNATIONALE
1.3. CLASIFICAREA PIETELOR EXTERNE
1.3.1 ANALIZA PIETELOR SI CONCURENTILOR INTERNATIONALI
1.3.2 PROCESUL DE ALEGERE A PIETELOR INTERNATIONALE
1.3.3 FACTORII CE INFLUENTEAZA ALEGEREA PIETELOR PE CARE URMEAZA A SE PATRUNDE
1.4. SEGMENTAREA PIETELOR INTERNATIONALE
1.5. CUNOASTEREA CONCURENTILOR DE PE PIETELE INTERNATIONALE

CAPITOLUL 2. PATRUNDEREA PE PIATA INTERNATIONALA
2.1 TIPOLOGIA STRATEGIILOR DE PATRUNDERE PE PIATA INTERNATIONALA
2.2 PATRUNDEREA PE PIATA INTERNATIONALA PRIN EXPORT
2.2.1. INTRAREA PE PIETELE INTERNATIONALE PRIN FRANCIZARE
2.3. PATRUNDEREA PE PIATA INTERNATIONALA PRININVESTITII DIRECT
2.4. ALIANTE STRATEGICE INTERNATIONALE

CAPITOLUL 3. STUDIU DE CAZ: INTERNATIONALIZAREA IKEA
3.1. PREZENTAREA GENERALA A COMPANIE IKEA
3.2. COORDONATE ALE STRATEGIEI DE PENETRARE A PIETELOR EXTERNE LA COMPANIA IKEA
3.3. IMPLEMENTAREA IKEA IN ROMANIA
CONCLUZII
Bibliografie

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Strategii de patrundere pe pietele internationale - Ikea

INTRODUCERE

Patrunderea pe piata internationala a devenit, in zilele noastre, un obiectiv important pentru intreprinderile din toata lumea.
Strategia de patrundere pe piata internationala este necesara fiecarei firme care doreste sa se extinda in afara granitelor tarii de origine.

Atunci cand piata interna este suficient de mare si abundenta in ocazii favorabile, conducerile firmelor acorda putina atentie comertului exterior, aceasta si probabil datorita faptului ca piata interna ofera un grad mai mare de siguranta.

"Managerii nu sunt nevoiti sa invete alte limbi, sa lucreze cu valute necunoscute a caror valoare se modifica mereu, sa faca fata unor schimbari politice sau legislative neprevazute sau sa-si adapteze produsele in functie de nevoile sau asteptarile diferitilor consumatori.

Este optica pe care si-au insusit-o conducerile multor companii occidentale, care au considerat ca nu este chiar atat de important sa vanda pe pietele straine din moment ce pietele interne pareau sa le ofere mari posibilitati de dezvoltare.

Cu toate acestea, lumea contemporana a afacerilor se afla intr-un permanent proces de schimbare, iar firmele care vor sa ramana pe piata si sa nu se piarda in anonimat nu-si pot permite sa ignore pietele externe. " (Pop, N.A., Dumitru, I.,2001)

"Cresterea dependentei statelor lumii de bunurile si serviciile produse de fiecare din ele a determinat sporirea interesului firmelor pentru extinderea activitatilor la nivel international. Importanta pietelor externe este cu atat mai mare cu cat majoritatea firmelor sunt angrenate intr-un proces de dezvoltare, care le obliga sa gaseasca noi ocazii de afaceri in alte tari, pe masura ce pietele interne se maturizeaza." (Pop, N.A., Dumitru, I.,2001)

O data cu liberalizarea comertului international, firmele se confrunta in tarile de origine cu o concurenta straina tot mai puternica. Ele trebuie fie sa-si creeze acele capacitati care sa le permita sa faca fata atacurilor lansate de concurenti pe piata interna, fie sa valorifice ocaziile de afaceri ivite pe pietele externe.

"Dar companiile care opereaza deja la nivelul unor industrii globale nu mai au decat varianta internationalizarii operatiunilor lor.
Astfel, pe masura ce concurenta la nivel global se intensifica, firme locale care nu s-au gandit niciodata ca vor concura cu firme straine se trezesc cu acestea pe terenul lor. Firmele care nu parasesc piata interna din motive de siguranta, nu numai ca rateaza sansa patrunderii pe alte piete, dar risca sa-si piarda chiar propria piata.

Asadar, astazi mai mult ca oricand, o firma trebuie sa caute sa obtina un avantaj diferential atat pe piata interna, cat si pe cea externa unde-si desfasoara activitatea." (Catoiu Iacob,2002)

Intrarea pe piata internationala reprezinta o strategie de diversificare care poate sa ofere firmei o sursa de crestere profitabila in cazul in care sunt respectate doua reguli esentiale si anume:
- firma trebuie sa stie sa isi aleaga piata pe care sa patrunda
- firma trebuie sa stie cum sa intre pe piata respectiva.

"Exista o gama variata de optiuni pentru firma care doreste sa patrunda pe pietele externe. Numarul de optiuni strategice pentru intrare si formele concrete ale acestora sunt prezentate in literatura de specialitate si in practica firmelor cu activitate internationala in viziuni relativ diferite.

Fiecare optiune strategica posibila de intrare pe pietele externe-tinta, reprezinta o parte a unui tot organic de crestere a angajamentului firmei fata de pietele internationale."( Killing, 1980)
"Prin exportul pe o piata straina, firma desfasoara activitatea de vanzare si isi exploateaza resursele interne de marketing. De regula, exportul functioneaza acolo unde participarea cu capital pe o piata straina fie nu este posibila, fie nu este dezirabila. In etapele de inceput ale dezvoltarii noilor piete, exportul poate fi singurul mod posibil de a stabili daca exista o piata pentru produs, in special atunci cand firma trebuie sa faca fata unei concurente puternice.

Multe firme exporta la inceput, incercand apoi un angajament mai profund daca eforturile initiale se dovedesc de succes. Exista apoi, diverse forme de aliante strategice pe care firma le poate dezvolta, cele mai importante fiind acordarea de licente si societatile mixte.

" Acordarea de licenta evita riscurile in dezvoltarea produsului si a pietei prin exploatarea experientei firmelor care au dezvoltat si au comercializat deja produsul." ( Killing, 1980)

In contextul actual in care traim, lumea se micsoreaza din ce in ce mai mult datorita transporturilor rapide, a comunicatiilor mereu intr-o dezvoltare uimitoare sau a mijloacelor financiare moderne cu care lumea poate sa efectueze plati de oriunde ar fii in diferite conturi din lume. Telefonia moderna, Internetul, transportul aerian, iata cateva elemente care contribuie decisiv la micsorarea continua si din ce in ce mai rapida a lumii in care traim. In ziua de azi orice destinatie este practic mult mai mica fata de exemplu la inceputul secolului." (Pop, N.A., Dumitru, I.,2001)

Oricine vrea sa ajunga dintr-un colt in altul al lumii poate sa o faca in doar cateva ore. Oricine vrea sa ia legatura cu cineva oriunde s-ar afla poate sa ia legatura cu acesta in decurs de cateva minute. Lumea este intr-o continua schimbare, pe care vrem nu vrem trebuie sa o acceptam. Dar pentru a putea rezista in acest adevarat furnicar trebuie sa ne adaptam la mediu. Datorita acestui context apare dorinta normala de globalizare.

"Oricine doreste sa poate calatori unde vrea acesta fara a intampina vreun obstacol. Acest fenomen de globalizare se dezvolta de la micro la macro. Astfel acest fenomen este intampinat aproape in orice mediu: atat in mediul social, cultural, politic cat si in mediul economic care practic putem spune ca a lansat acest fenomen. " (Danciu Victor,2001)

Astfel in contextul aparitiei acestui fenomen de globalizare putem observa o multime de uniuni economice intre anumite state din anumite regiuni ale globului (Uniunea Europeana, NAFTA, ASEAN, MERCOSUR, OPEC etc.), unele mai solide decat altele.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Strategii de patrundere pe pietele internationale - Ikea". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.