Structuri mitice in Amintiri din copilarie

Trimisa la data: 2018-07-09
Materia: Limba Romana
Pagini: 59
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: florinelll
CUPRINS


ARGUMENT..........................................................................................................4

1. MIT SI LITERATURA. INTERFERENTE SI CONEXIUNI...................7
1.1 Mitul - consideratii teoretice..........................................................7
1.2 Mitul si literatura.............................................................................................15

2. PERSPECTIVE ASUPRA TEMELOR, MOTIVELOR SI STRUCTURILOR MITICE OPERELOR LUI CREANGA...................24
2.1 Motive, teme si structuri mitice folosite de Ion Creanga ......................24
2.2 Teme, motive si structuri mitice in in Povestea lui Harap Alb...............34

3. AMINTIRI DIN COPILARIE - ANALIZA MITICA.........................42
3. 1. Amintiri din copilarie - analiza critica............................................42
3. 2. Analiza mitica a Amintirilor din copilarie........................................46


CONCLUZII.......................................................................................................55
BIBLIOGRAFIE ...............................................................................................57

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Structuri mitice in Amintiri din copilarie

ARGUMENT


Ion Creanga, autor al Povestilor si Amintirilor care ne-au infumusetat copilaria, este un creator si un artist in adevaratul sens al cuvantului. Limba populara folosita de acesta, situatiile prezentate de el in operele sale, personajele acestuia, ne face sa credem ca traim cu el la poalele Cetatii Neamtului, intr-un sat moldovenesc authentic, inconjurati de oameni normali, isteti, mucaliti, cu simtul umorului si cu valori morale deosebite. G. Ibraileanu spune ca in operele scriitorului roman traiesc datinile, obiceiurile, traditiile, vocabularul, morala, credinta, filosofia poporului roman si in acelasi timp ironizeaza trasaturile negative ale poporului precum prostia, lacomia, credulitatea sau lenea, dogmele si anumite fete bisericesti sau boieresti.

Asociat cu mari nume precum Rabelais, Fratii Grimm, Perrault, Anderson, ca compozitie sau asemanari tematice, putem afirma cu tarie ca este cel mai mare scriitor popular roman, opera sa este inegalabila si de o originalitate si un umor iesit din tipare.

Alegerea acestei teme o pot motiva ca o dorinta de a-i recunoaste inca o data calitatile lui Creanga de scriitor national si universal.

......................................................................................................

CAPITOLUL I
MIT SI LITERATURA. INTERFERENTE SI CONEXIUNI

1.1 Mitul - consideratii teoretice

Avand in vedere ca definirea mitului este o adevarata provocare pentru specialisti, regasim in literatura de specialitate numeroase definitii ale mitului. Prezentam in paginile urmatoare cateva definitii mai importante, caracteristicile si clasificarea miturilor.

Dupa cum am precizat termenul de mit este intalnit des in numeroase surse literare, prezentam in randurile urmatoare cateva definitii elocvente sau populare:
"MIT, mituri, s. n. (Adesea fig.) Povestire fabuloasa cu caracter sacru care cuprinde credintele unui popor despre originea Universului si a fenomenelor naturii, despre zei si eroi legendari etc.; p. gener. poveste, legenda, basm. Loc. adj. De mit = fantastic, fabulos, mitic. - Din ngr. mithos, fr. Mythe".1

"MIT, mituri, s. n. Povestire fabuloasa care cuprinde credintele popoarelor antice despre originea universului si a fenomenelor naturii, despre zei si eroi legendari. V. legenda. Pentru mine erai zeul unui mit olimpian. MACEDONSKI, O. I 75. Din Helada ratacit-a mitul vechilor eroi si p-o cale-ndreptatita s-a prelins pina la nai. COSBUC, P. 11 140. Nascocire, poveste, basm. Se sfirseste blindul mit, Povestitorul merge sa se culce. CERNA, P. 151. - Pl. si: (neobisnuit) mite (EMINESCU, O. I 61)". 2

Dictionarul de neologisme defineste mitul astfel: "povestire cu caracter fantastic, care care expune diversele credinte ale popoarelor antice despre zei, despre unele intamplari si fapte legendare. Nascocire, poveste, basm"1

Dictionarul explicativ pentru elevi, defineste mitul ca fiind o ""povestire de origine populara cu continut fabulous, care explica in mod alegoric originea lumii, fenomenele naturii si viata sociala. Este un lucru sau o relatare lipsita de un temei real; inventie; scornitura" 2

Enciclopedia Universala Britanica defineste mitul ca fiind "povestire traditionala a unor evenimente aparent istorice, care explica o practica, o credinta sau un fenomen natural din perspectiva unui popor."

Dictionarul de termneni literari defineste mitul ca fiind o "naratiune despre fiinte supranaturale sau eroi, ale caror actiuni sunt plasate intr-un timp arhaic si au valoare exemplara, religioasa si simbolica pentru toate actiunile umane de acelasi tip, explicand originea cosmosului, a omului, a altor fiinte sau a unor lucruri".3

Dictionar Enciclopedic Roman defineste mitul ca "naratiune alegorica sau legenda despre zei si eroi care personifica forte ale naturii sau ale societatii. Avand o factura folclorica si transmitandu-se oral, mitul multor popoare au fost culese la un moment dat si transformate in epopei, care reprezinta adevarate monumente ale vechilor culturi si fac parte din tezaurul culturii universale (ex. epopeele homerice, indice, etc.). Miturile au o tipologie variata si o sfera tematica foarte larga"

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Structuri mitice in Amintiri din copilarie". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.