Studiu asupra valorii stilistice a categoriilor gramaticale

Trimisa la data: 2009-06-17
Materia: Limba Romana
Pagini: 39
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Cosmin_B
Lucrare de licenta despre Studiu asupra valorii stilistice a categoriilor gramaticale
Sunt cuvinte care prin structura lor fonetica sunt evocatoare si sugestive. Asa sunt onomatopeele si cuvintele derivate de la ele: ("Iar Setila, dand fundurile afara la cate o bute, horp!, t-o sugea dintr-o singura sorbitura. In sfarsit, durai-vurai, sara vine. Toti bocaneau la usa cat ce puteau.

Si asa tremurau de tare, de le dardaiau dintii in gura" - I. Creanga), precum si cuvintele expresive propriu-zise ale caror sunete si volum sonor sunt intr-o oarecare masura adaptate continutului rational (pici, pirpiriu, molcom, fleandura, valvataie).

Efecte expresive se obtin prin asocierea sunetelor in context, asociere ce poarta diferite denumiri: aliteratie, armonie imitativa, asonanta, ecou, rima. Exemple: Nu da cu bata-n balta. Hatarul nu are hotare. L-a facut cu ou si cu otet. Pomul paduret poame padurete scoate.

In enunturi afective, structura fonetica a cuvintelor sufera schimbari, avand valoare expresiva: se modifica sunete: Na-va de cheltuiala, ghiavoli ce sunteti!; Dar cand ajunge la strajerul Ochila el, sirecanul nu t-o vede. (I. Creanga). Apar sunete suplimentare sau sunt lungite cele existente: Mdaa, relativ, domnule general (Gh. Bratescu).

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Studiu asupra valorii stilistice a categoriilor gramaticale

Lucrare de licenta despre Studiu asupra valorii stilistice a categoriilor gramaticale
Cuprins

Modalitati de realizare a valorilor stilistice.............7

Clasificarea figurilor de stil..........................7
Valorile stilistice ale foneticii.......................9
Valorile stilistice ale lexicului.......................14

Valorile stilistice ale elementelor morfologice.........16
1. Substantivul..........................16
2. Adjectivul............................17
3. Pronumele.............................19
4. Numeralul.............................26
5. Verbul................................28
6. Adverbul..............................35

Topica...................................37

Fraza....................................39
1. Constructiile interogative si exclamative...........39

Bibliografie....................40

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Studiu asupra valorii stilistice a categoriilor gramaticale". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.