Studiu de caz privind echilibrul sistemului bugetar in Romania

Trimisa la data: 2017-02-09 Materia: Contabilitate Pagini: 34 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: liviamaria
Raporteaza o eroare
Aceasta lucrare de licenta prezinta sistemul unitar de bugete din Romania, teoriile clasice privind echilibrarea bugetara, precum si acceptiunea moderna si teoria conventionala privind echilibrul bugetar.

CUPRINS

Introducere...........................................................................................................................2

Capitolul 1. Bugetul de stat.................................................................................................4
1.1.Caracteristicile si continutul bugetului de stat.................................................................4
1.2.Principiile de baza ale elaborarii bugetului de stat..........................................................8
1.2.1.Anualitatea bugetului..............................................................................................8
1.2.2.Universalitatea bugetului........................................................................................10
1.2.3.Unitatea bugetara....................................................................................................11
1.2.4.Neefectuarea veniturilor bugetare...........................................................................12
1.2.5.Specializarea bugetara.............................................................................................13
1.2.6.Publicitatea bugetului..............................................................................................13
1.3.Metode de dimensionare a veniturilor si cheltuielilor bugetare.......................................14

Capitolul 2. Studiu de caz privind echilibrul sistemului bugetar in Romania...............17
2.1.Sistemul unitar de bugete din Romania............................................................................17
2.2.Teorii clasice privind echilibrarea bugetara......................................................................20
2.3.Acceptiunea moderna a echilibrului sistemului bugetar...................................................25
2.4.Teoria conventionala privind echilibrul sistemului bugetar..............................................26
2.5.Analiza veniturilor si cheltuielilor bugetului general in perioada 2013 - 2015.........................................................................................................................................28

Concluzii................................................................................................................................30

Bibliografie.............................................................................................................................34
Comanda prin: SMS / CARD
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Studiu de caz privind echilibrul sistemului bugetar in Romania

INTRODUCERE

In prezenta lucrare de licenta care este intitulata "Studiu de caz privind echilibrul sistemului bugetar in Romania", care este structurata pe doua capitole, iar acestea la randul lor in mai multe subcapitole si paragrafe voi prezenta bugetul de stat al Romaniei, precum si echilibrul sistemului bugetar in aceasta tara.

In primul capitol al acestei lucrari voi avea in vedere caracteristicile si continutul bugetului de stat.

Astfel, bugetul de stat va autorizeaza si va prevede resursele si cheltuielile statului intr-o forma legislativa, in timp ce aceasta definitie va pune in evidenta necesitatea aprobarii parlamentare a indicatorilor bugetari. Din cauza faptului ca este un document care va necesita autorizarea prealabila a puterii legislative, bugetul de stat prezinta un caracter obligatoriu. Se va evidentia faptul ca bugetul de stat este un act de previziune a resurselor publice si a modului de folosire a acestor resurse.

Bugetul de stat va evidentia ca document oficial marimea veniturilor care pot fi mobilizate la dispozitia statului si nivelul aprobat al cheltuielilor care pot fi efectuate in viitor, precum si durata de timp pentru care bugetul va fi elaborat.

Relatiile economice in forma baneasca ce iau nastere in procesul repartizarii produsului intern brut, in conformitate cu obiectivele de politica financiara, sociala si economica ale fiecarei perioade sunt exprimate de catre bugetul de stat, in timp ce realatiile acestea se vor manifesta in dublu sens: in primul rand ca in relatiile prin intermediul carora se vor mobiliza resursele banesti la dispozitia statului si in al doilea rand ca si relatii prin care vor fi repartizate aceste resurse.

Cheltuielile si veniturile publice nu sunt indicatori simpli ai bugetului de stat, ci vor indeplini rolul unor parghii care sunt utilizate de catre stat in vederea stimularii restrangerii sau dezvoltarii unor activitati, a consumului si productiei anumitor produse in vederea influetarii anumitor categorii sociale in realizarea actiunilor in care statul este direct interesat.

Astfel, necesitatea de resurse in Romania la nivelul unei societati si posibilitatile de acoperire a acestor nevoi vor fi reflectate in bugetul general consolidat. In ceea ce priveste finantele publice, legea va reliefa faptul ca gestionarea resurselor financiare publice se vor realiza printr-un sistem unitar de bugete care sunt alcatuite din: bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul de stat, bugetul fondurilor speciale, bugetele altor institutii care au caracter autonom, bugetul trezoreriei statului, in conditiile in care este asigurat echilibrul financiar.

Procesul complex al executiei si elaborarii bugetului de stat este supus unor reguli mai mult sau mai putin rigide, in timp ce bugetul se prezinta conform unui act de previziune administrativa, fiind un tablou comparativ al cheltuielilor si veniturilor publice, care sunt aferente perioadei la care se refera. Astfel, bugetul va trebui sa ofere posibilitatea analizarii cheltuielilor pe destinatii si a veniturilor pe surse de provenienta, sa permita compararea la sfarsitul exercitiului bugetar, a cheltuielilor efectuate si a veniturilor incasate si sa reflecte cat mai real posibil resursele ce pot fi mobilizate si destinatia acestora. Aceste cerinte sunt specifice principiilor bugetare clasice - unitatea, specializarea bugetara, anualitatea si universalitatea. Se va reflecta faptul ca unele dintre aceste principii si - au pierdut semnificatia initiala in buna masura, in timp ce altele au fost adaptate cerintelor epocii contemporane. In practica, modul in care sunt aplicate aceste principii difera de la o perioada la alta si de la o tara la alta in cadrul aceluiasi stat remarcandu-se urmatoarele principii: anualitatea bugetului, universalitatea bugetului, unitatea bugetului, neefectuarea veniturilor bugetare, specializarea bugetara, publicitatea bugetului.

In cadrul sistemului unitar de bugete sunt incluse urmatoarele: bugetele fondurilor externe nerambursabile, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetele institutiilor publice, bugetele fondurilor provenite din credite externe garantate sau contractate de stat, bugetul institutiilor publice autonome, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul de stat, bugetul trezoreriei statului, bugetul creditelor externe rambursabile, bugetul institutiilor publice.

Astfel, prin intermediul acestei reglementari se va introduce si notiunea de buget general consolidat, care nu este un buget de sine statator in raportare, executare, aprobare si elaborare, ci este o suma a bugetelor din cadrul sistemului bugetar romanesc.

In concluzie, componentele sistemului unitar de bugete pot fi reunite si grupate in doua categorii, care sunt: bugetul general consolidat si bugetul public national.

In ceea ce priveste politica guvernamentala si pentru gestionarea finantelor publice, o importanta deosebita este data, in general, de catre metodele de previzionare a fluxurilor de cheltuieli si venituri.

Elaborarea unui buget modern presupune utilizarea analizei macro - economice si a tehnicilor de previziune care permit evidentierea impactului politic, social si economic al optiunilor in ceea ce priveste efectuarea cheltuielilor si procurarea resurselor.

Asadar, metodele clasice de dimensionare a cheltuielilor si veniturilor bugetare sunt: metoda evaluarii directe, metoda majorarii si metoda automata. In cel de-al doilea capitol voi realiza un studiu de caz asupra echilibrului sistemului bugetar in Romania.

Echilibrul bugetar consta in acoperirea integrala a cheltuielilor bugetare cu veniturile bugetare care sunt considerate aferente.

In Romania, pentru perioada actuala se va considera ca legislatia bugetara sa prevada si posibilitatea de a administra un buget deficitar, in timp ce prin intermediul imprumuturilor pe termen mediu, lung si scurt de la banci, prin lansarea de obligatiuni de stat atat pe piata externa cat si pe piata interna, case de economii se va realiza acoperirea deficitului bugetar.

Deficitul bugetar reprezinta diferenta dintre cheltuielile publice care sunt mai mari si veniturile publice ordinare, nefiscale si fiscale mai mici. La partea de cheltuieli, fiind a probat ca o componenta structurata a bugetului, deficitul bugetar reprezinta autoritatea de cheltuieli superioare a veniturilor care provin din impozite si din alte prevederi obligatorii.

In urma cresterii mai rapide a cheltuielilor publice decat a veniturilor publice, in tarile care sunt in curs de dezvoltare sau in tarile dezvoltate, bugetele se inchid si se intocmesc tot mai frecvent cu deficit.

Ministerul Finantelor Publice intreprinde o serie de masuri avand ca scop reducerea costurilor bugetare cu finantarea deficitului bugetar de stat si a refinantarii datoriei publice, care sunt: acordarea de imprumuturi in vederea rascumpararii la scadenta a titlurilor de stat emise, realizarea de cumparaturi reversibile repo, realizarea unor plasamente prin operatiuni.

Finantarea, sustenabilitatea, stabilitatea sectoarelor fundamentale in vederea adresarii riscurilor macroeconomice si a cresterii economice durabile reprezinta pilonii principali pe baza carora s-a construit cadrul bugetar pe termen mediu.

Cerinta de baza a echilibrului bugetar, in teoria finantelor clasice, o constituie acoperirea integrala a cheltuielilor din veniturile ordinare ale fiecarui an bugetar. Echilibrul si anualitatea bugetului erau indisolubil legate, avand ca si rezultat echilibrul anual al bugetului, care este considerat drept "principiul de aur al gestiunii bugetare".

In perioada actuala, unde se sustin atat renuntarea la echilibrarea anuala, cat si neutralitatea finantelor publice, politica bugetara este conceputa astfel incat sa realizeze o corelare intre nivelul deficitului bugetar si ansamblul de indicatori macroeconomici.

Una dintre modalitatile de a analiza echilibrul bugetar este teoria conventionala a echilibrului bugetar, avand ca scop formarea produsului intern brut si a capitalului, evidentierea efectelor care sunt generate de catre acestea asupra economiei, pornindu-se de la deficitul bugetar.

Atat in ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, accizele, impozitul pe venit cat si impozitul pe profit sunt estimate in crestere in anul 2015 fata de anul 2013.
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Studiu de caz privind echilibrul sistemului bugetar in Romania". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.