Studiul producerii radioizotopilor

Trimisa la data: 2010-04-07 Materia: Fizica Pagini: 45 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: bobo
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Studiul producerii radioizotopilor
Lucrarea de fata s-a realizat in urma cercetarilor si rezultatelor obtinute in laboratorul de fizica nucleara a Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
Scopul lucrarii a fost studierea posibilitatii producerii unor radioizotopi prin iradiere cu neutroni ce provin de la surse izotopice de neutroni.

In urma activitatii din acest laborator mi-am insusit tehnicile de determinare a produsilor ce apar in urma reactiilor nucleare declansate prin iradiere cu neutroni termici, de calibrare a aparatelor inainte de inceperea masuratorilor, de interpretare a spectrelor gamma si rezultatelor obtinute si de identificare a tranzitiilor corespunzatoare energiilor obtinute de noi in schemele de dezintegrare.

Lucrarea este alcatuita dintr-un capitol introductiv, doua capitole teoretice si un ultim capitol continând datele experimentale pe care le-am obtinut, precum si concluziile.Capitolul 2, intitulat: “Reactii nucleare cu neutroni”, are ca scop prezentarea reactiilor de captura radiativa (n, ), precum si alte tipuri de reactii cu neutroni termici.
In Capitolul 3, teoretic intitulat :

“Metode experimentale pentru studiul reactiilor nucleare cu neutroni”, am prezentat metoda activarii precum si alte metode. Am mai descris aplicarea spectrometriei gamma in studiul radioizotopilor europiului precum si modul de stabilire a schemelor de dezintegrare.

In Capitolul 4, intitulat:”Rezultate experimentale privind activarea cu neutroni a europiului”, contine date experimentale obtinute de noi. La inceputul acestui capitol este descrisa instalatia de iradiere care contine blocul de iradiere cu surse izotopice de neutroni Am-Be si Pu-Be, precum si spectrometrul gamma de inalta rezolutie pentru achizitia datelor.
Comanda prin: SMS / CARD
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Studiul producerii radioizotopilor

Lucrare de licenta despre Studiul producerii radioizotopilor
Cuprins

1. Introducere...............4

2. Reactii nucleare cu neutroni................................5
2.1. Reactii nucleare de captura radiativa (n, γ)..............5
2.2. Formula Breit-Wigner.........................7

3. Metode experimentale pentru studiul reactiilor nucleare cu neutroni.....................10
3.1. Metoda activarii.............................10
3.1.1. Principiul metodei.........................10
3.1.2. Calculul activitatii induse intr-o proba, prin reactii nucleare.....................12
3.2. Alte metode de studiu a reactiilor nucleare......................16
3.3. Aplicarea spectometriei γ la identificarea radionuclizilor..............17
3.3.1. Spectrometria radiatiilor gamma.............17
3.3.2. Detectorii cu semiconductori Ge(Li) (p-i-n)....................19
3.3.3. Eficacitatea de detectie ....................22
3.4. Determinarea schemei de dezintegrare a unui radionuclid.........23

4. Rezultate privind producerea radionuclizilor......................27
4.1. Descrierea blocului de iradiere.................................27
4.2. Descrierea spectrometrului gamma................................34
4.3. Rezultate experimentale........................35
4.4. Determinarea perioadei de injumatatire..........................38
4.5. Aplicarea sursei de la producere de neutroni..................40

5. Concluzii....................43

6. Bibliografie.................44
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Studiul producerii radioizotopilor". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.