Teoria schimburilor internationala la Mihail Manoilescu

Trimisa la data: 2020-05-12
Materia: Economie
Pagini: 65
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: danares
Lucrare licenta in Teoria schimburilor internatiilor

Cuprins:

Introducere 4
Cap. 1. Sistemul metodologic manoilescian 8
1.1 Statul national ca unitate economica; distinctia intre castigul national si cel individual... 9
1.2 Productivitatea muncii 10
Cap. 2. Teoria ricardiana a comertului exterior si critica adusa acesteia de catre Mihail Manoilescu 17
2.1. Teoria comertului exterior dupa Ricardo 17
2.2. "Prima revizuire a teoriei lui Ricardo" 19
2.3. "A doua revizuire a teoriei lui Ricardo" 23
Cap. 3. Principalele idei ce decurg din demersul teoretic al lui Mihail Manoilescu 34
3.1. Costurile aferente - contributie de substanta la dezvoltarea schimburilor internationale 34
3.1.1. Marile idei constructive ale teoriei costurilor aferente 34
3.1.2. Asemanari si deosebiri intre teoria costurilor absolute si comprative si teoria costurilor aferente 37
3.2. Decalajul existent intre productivitatea muncii in industrie si cea din agricultura (constanta Manoilescu) 39
3.3. Avantajul national de partea caii directe (productive) 43
Cap. 4. Ecoul international al teoriei manoilesciene a schimburilor internationale 48
4.1. Critica adusa gandirii manoilesciene asupra comertului exterior 48
4.2. Relevanta actuala a teoriei schimburilor internationala a lui Mihail Manoilescu 53
Concluzii 55
Bibliografie: 65

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Teoria schimburilor internationala la Mihail Manoilescu

Cap. 1. Sistemul metodologic manoilescian
Cu ajutorul unui instrumentar analitic original, Mihail Manoilescu a demonstrat valabilitatea limitata, numai ca exceptie, a principiului costurilor comparative de productie drept criteriu de specializare a tarilor lumii in productie, precum si al avantajelor relative ale partenerilor din comertul mondial modern si contemporan, furnizand argumente solide si demne de luat in seama in sprijinul ideii ca schimburile economice de pe piata mondiala sunt departe de a fi echivalente si reciproc avantajoase, cand se desfasoara intre parteneri inegali, asa cum sustine teoria economica liberala traditionala.
Manoilescu isi porneste analiza de la problema schimbului international si a protectionismului exclusiv din punctul de vedere al beneficiilor economice, directe si actuale, ale unei natiuni iar preturile pietii mondiale sunt considerate marimi fixe, care nu vor fi influentate de productia si comertul a doua tari ce se gasesc in relatii reciproce.
Mihail Manoilescu propune exprimarea calculelor necesare comparatiilor internationale atat in unitati fizice cat si in unitati valorice, banesti, distinctia dintre valoarea nou creata si veniturile diferitilor agenti economici, mai ales dintre beneficiul national (venitul national) si beneficiul (profitul) intreprinzatorului. Desfasurarea acestor calcule are ca suport notiunile de productie neta (sau valoare nou creata) si de productivitate, in mod deosebit productivitatea muncii, precum si productivitatea muncii aferenta unei marfi (ca medie a productivitatii in fazele succesive parcurse de o marfa din procesul de productie), calculata atat in preturi interne cat si in preturi externe.
Evitand definitia precisa a notiunii de valoare si confundand in mod frecvent valoarea (absoluta) cu valoarea de schimb (valoarea relativa) si pe amandoua cu pretul, Mihail Manoilescu se delimiteaza in mod expres de teoria obiectiva a valorii bazata pe munca, dar face ulterior o serie de precizari si nuantari care arata ca in calculele practice nu se poate elibera de exigentele teoriei repudiate."Definitia data de noi productiei nete nu se sprijina pe nici o notiune speciala a valorii si cu atat mai putin pe o teorie obiectiva a valori, pentru a evita hatisul interminabilelor controverse referitoare la aceasta categorie economica fundamentala (...) Definitia noastra intelege productia neta ca pe o notiune derivata care se prezinta ca un rezultat al echilibrului economic si al tuturor factorilor determinanti ai acestui echilibru"1.

1.1 Statul national ca unitate economica; distinctia intre castigul national si cel individual
Spre deosebire de teoria liberala traditionala despre comertul international, care se baza pe microanaliza economica, sistemul metodologic manoilescian debuteaza prin a socoti "fiecare tara ca o unitate distincta in comertul international, facand abstractie de diversitatea intereselor individuale existente in interiorul fiecarei tari"2. Mihail Manoilescu a prezentat influentele ce rezulta din schimburile economice internationale "exclusiv din punctul de vedere al acestei totalitati", fara a analiza cum se distribuie in interiorul tarii eventualele beneficii si pierderi.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Teoria schimburilor internationala la Mihail Manoilescu". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.