Tranzitia la economia de piata in Romania si Polonia

Trimisa la data: 2017-04-10 Materia: Economie Pagini: 73 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: perjuiulian
Raporteaza o eroare
TRANZITIA LA ECONOMIA DE PIATA IN ROMANIA SI POLONIA - IMPACTUL STRATEGIILOR MACROECONOMICE ASUPRA MACROMEDIULUI DE MARKETING

Cuprins

Capitolul 1 - O scurta incursiune asupra evenimentelor ce au produs trecerea de la economia de comanda la economia de piata

1.1. Ce este comunismul
1.2. Economia de comanda
1.3. Economia de piata
1.4. Situatie economica inainte de 1989

Capitolul 2 - Analiza principalilor indicatori macroeconomici din Romania si Polonia in perioada 1990-2000 - Adaptarea la economia de piata

2.1. Evolutia Produsului Intern Brut
2.2. Evolutia investitiilor straine
2.3. Evolutia datoriei externe
2.4. Evolutia exporturilor
2.5. Evolutia importurilor
2.6. Evolutia ratei inflatiei
2.7. Evolutia ratei somajului
2.8. Evolutia populatie

Capitolul 3 - Analiza principalilor indicatori macroeconomici din Romania si Polonia in perioada 2000-2014 - Stabilitatea in economia de piata

3.1. Evolutia Produsului Intern Brut
3.2. Evolutia Produsului Intern Brut pe cap de locuitor
3.3. Evolutia exporturilor
3.4. Evolutia importurilor
3.5. Evolutia ratei inflatiei
3.6. Evolutia ratei somajului
3.7. Evolutia populatiei

Capitolul 4 - Analiza comparativa intre Romania si Polonia din perspectiva economico-sociala si de marketing

4.1. Analiza Produsului Intern Brut
4.1.1. Evolutia Produsului Intern Brut pe cap de locuitor
4.1.2. Fenomenul de somaj in randul tinerilor
4.1.3. Nivelul de Saracie la nivel Uniuni Europene
4.3. Evolutia datoriilor la nivelul Uniuni Europene
4.4. Evolutia ratei inflatiei
4.5. Analiza comparativa a evolutiei populatiei
4.6. Analiza comparativa intre strategii de comunicare a doua transnationale: Dacia si Tymbark

Capitolul 5 - Efectele strategiilor macroeconomice implementate in Romania si Polonia

5.1. Strategii implementate si rezultatele aferente in Polonia si Romania
5.2. Coruptia: un posibil efect al strategiilor macroeconomice
5.2.1. Absorbtia fondurilor europene in Uniunea Europeana
5.2.2. Densitatea drumurilor si autostrazilor in Europa de Est
5.2.3. O scurta sinteza a dezvoltari economice in functie de alegerile parlamentare si prezidentiale

Bibliografie
Comanda prin: SMS / CARD
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Tranzitia la economia de piata in Romania si Polonia

Capitolul 1. O scurta incursiune asupra evenimentelor ce au produs trecerea de la economia de comanda la economia de piata

Anul 1989 este anul cheie in care se petrec cele mai multe evenimente in Europa Centrala si Europa de Est, evenimente care au dus la caderea regimului comunist sau inlaturarea regimului comunist fie prin revolte de strada fie pe cale pasnica.

Tranzitia de la regimul comunist la democratie sau de la economia de comanda la economia de piata s-a derulat diferit de la o tara la alta.

De exemplu in Ungaria inlaturarea regimului comunist a cunoscut doua etape:
In 1956 are loc o revolutie impotriva regimului care din pacate esueza deoarece URSS trimite tancuri care fac ca revolutia sa fie controlata prin forta.

Incepand cu anul 1989 un numar de 200.00 de oameni cer plecare trupelor sovietice din tara si posibilitatea de a avea alegeri libere in Ungaria.

In Cehoslovacia in anul 1989 au loc mai multe manifestatii care din pacate sunt urmate de lupte de strada, multi tineri fiind batuti sau chiar omorati. Cum manifestarile erau scape de sub control se incep negocierile pentru plecarea partidului comunist si in cele din urma au loc alegeri libere.

In Polonia in anul 1980 muncitori ies in strada sa protesteze iar ca urmare regimul comunist actioneaza foarte dur urmand ca din 1981 in Polonia protestele sa degenereze fiind declarata stare de razboi in tara. Multi oameni au murit in acea perioada, multi lideri au fost ucisi iar foarte multi oameni au fost inchisi pe nedrept. Debia in 1989 lucrurile incep sa sa schimbe deoarece regimul comunist nu mai putea face fata manifestarilor de strada, fiind deacord sa se faca alegeri libere moment in care comunisti au pierdut cu un numar foarte mare de voturi impotriva lor.

In Romania, regimul comunist a avut grija ca orice fel de manifestare sa fie oprita chiar inainte de a incepe, masurile luate de partidul comunist fiind din ce in ce mai stricte: oameni erau intimidati, se confisca tot nu era pe placul partidului iar cenzura era din ce in ce mai vizibila facand in cele din urma ca in 1989 manifestatiile populatiei sa fie foarte violente, partidul comunist dand ordin sa se traga haotic atat in manifestanti cat si in oameni care pur si simplu aveau nenorocul sa fie pe strazi. In cele din urma regimul sa fie inlaturat iar liderul Nicolae Ceausescu sa fie omorat impreuna cu sotia sa.

1.1. Ce este Comunismul

Avand in vedere evenimentele dezastroase pentru inlaturarea regimului comunist din Europa Centrala si de Est se poate formula o intrebare: ce este comunismul si de ce toata lumea vroia sa scape de el?

Ca o definitie, comunismul nu este alceva decat un regim in care se pune accentual pe sistemul social si in ideea ca toti oameni erau egali dar in acelasi timp egalitatea nu permitea ca oameni sa detina proprietati, case, bunuri private, toate acestea erau considerate ca apartineau intregi societati.

In esenta nu este ceva rau ca statul sa aiba grija de cetateni sai, in care nu exista oameni foarte bogati si oameni foarte saraci eliminandu-se aceasta discrepanta, in care doar statul putea iti ofere un loc de munca, o casa, venituri pentru satisfacerea nevoilor primare si toate cele necesare in functie de cat de dezvoltat era acel stat.

Comunismul a aparut in Rusia ca mai apoi dupa cel de al doilea razboi mondial URSS-ul sa adopte acesta forma de regim comunist in tot URSS-ul in care Romania si Polonia nu faceau parte din URSS. Aceasta instaurarea a regimul facandu-se fie pe cai pasnice fie cu forta.

In Polonia regimul comunist se desfasoara intre ani 1945 si 1989 perioada in care Polonia a cunoscut o mica imbunatatire economica, totusi aceasta perioada nu duce lipsa de probleme sociale si economice.

Romania "adera" la regimul comunist tot in anul 1945, deoarece in anul 1944 deja aveau loc procese de pre-comunism.

Avand in vedere jaful facut de URSS tarilor comuniste fie prin confiscare directa fie prin metode indirecte pe motive mai mult sau mai putin credibile, tarile sub regim comunist au cunoscut o oarecare dezvoltare economica, insa nu toate.
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Tranzitia la economia de piata in Romania si Polonia". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.