Universul comic al lui I. L. Caragiale

Trimisa la data: 2009-08-11
Materia: Litere
Pagini: 53
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Madalina_D
Lucrare de licenta despre Universul comic al lui I. L. Caragiale
Opera lui I.L.Caragiale cunoaste o mare diversitate (comedie, drama, nuvele, schite, povestiri etc.) si un timbru inconfundabil, specific spiritului sau nelinistit si nestatornic. Ea se intinde cu aceeasi valoare pe o perioada de peste trei decenii (primele proze si poezii i-au aparut in Ghimpele prin anii 1873 si 1874). Scriitorul s-a impus cu autoritate dupa 1879, anul in care a aparut si a avut loc reprezentarea primei sale piese de teatru, comedia O noapte furtunoasa. Tematica si structura creatiei lui Caragiale cuprind doua zone, aparent contrare, doua universuri distincte: unul comic si altul tragic.

Varietatea si nota originala a universului comic sunt reflectate, in prima etapa de creatie, prin comediile O noapte furtunoasa,Conul Leonida fata cu ratiunea, O scrisoare pierduta, D-ale carnavalului si prin majoritatea schitelor, acele momente de viata nemuritoare. Comediile sunt inspirate din viata burgheziei romane din a doua jumatate a secolului trecut. Ca un scriitor clasic, Caragiale analizeaza formele parvenirii si parvenitismului ca trasatura tipologica a omului.

El urmareste ambitia si orgoliul unei lumi care traieste intr-un moment favorabil afirmarii. Lumea aceasta nu este abstracta, ci concretizata istoric, astfel incat I.L.Caragiale isi proiecteaza intreaga viziune clasica in spatiul romanesc, specificul parvenirii fiind ilustrat intr-un mod particular prin oameni, situatii si limbaj caracteristice societatii burgheze romanesti la inceputul perioadei ei de afirmare.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Universul comic al lui I. L. Caragiale

Lucrare de licenta despre Universul comic al lui I. L. Caragiale
Cuprins

INTRODUCERE
Epoca marilor clasici ..................................................................... 3

CAPITOLUL 1
Viata si activitatea literara a lui Ion Luca Caragiale ..................................................................... 5

CAPITOLUL 2
Universul operei ..................................................................... 12

CAPITOLUL 3
Comediile ..................................................................... 18

CAPITOLUL 4
Schitele ..................................................................... 38

CAPITOLUL 5
Limbajul ..................................................................... 46

BIBLIOGRAFIE ..................................................................... 53

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Universul comic al lui I. L. Caragiale". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.