Utopia si antiutopia in literatura universala si in literatura romana

Trimisa la data: 2010-03-04
Materia: Litere
Pagini: 63
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Valentina_L
Lucrare de licenta despre Utopia si antiutopia in literatura universala si in literatura romana
Utopia lui Th. Morus a fost scrisa in momentul cand incepusera, dar erau departe de a se termina, descoperirile geografice din secolele XV-XVI. Th. Morus a fost un admirator si un comentator a lui Platon. Tot in aceasta perioada este scrisa si lucrarea Elogiul nebuniei a lui Erasmus. Nebunia apare ca principiu dominant al acestei lumi. Cartea este, de fapt, o falsa utopie. Cele doua carti, Utopia si Elogiul nebunilor isi corespund pana la un anume punct, caci si Utopia isi are contrautopia ei.

Numele cartii lui Morus a devenit generic pentru o anumita forma literara - romanul utopic; el constituie punctul de plecare al unei intregi orientari a gandirii sociale, asa - numitul socialism utopic. In Utopia sunt formulate pentru prima oara in mod clar o serie de teze caracteristice socialismului utopic.Cartea este formata din doua parti, compuse intr-o ordine cronologica inversa fata de cea a publicarii. A doua carte fusese scrisa ca un tot autonom. Ea cuprinde toata descrierea tarii Utopia. Totusi, cateva luni mai tarziu, Morus a considerat necesar sa-i adauge o prima carte care introduce si explica calatoria inchipuita.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Utopia si antiutopia in literatura universala si in literatura romana

Lucrare de licenta despre Utopia si antiutopia in literatura universala si in literatura romana
Cuprins

Capiolul I. Initiere in utopologie...................................3
a) Termenul de utopie, istoria conceptului..........................3
b) Definitiile utopiei utopia ca gen literar.........................5
c) Utopia ca forma mentis......................................5
d) Paragigmele utopiei.............................................7

Capitolul II. Utopia clasica (Republica, Platon; Utopia, Thomas Moris; Cetatea Soarelui, Tommaso Campanella; Noua Antlantida, Francis Bacon)....................................................12

Capitolul III. Utopia in literatura romana(I. Heliade Radulescu, Mihai Eminescu, Marin Preda)............................................28

Capitolul IV. Utopia negativa (Calatorile lui Gulliver, Jonthan Swift; H. G. Wells, Minunata lume noua, Aldous Huxley; George Orwell, Ray Bradbury)........................................................42

Capitolul V. Concluzii............................................58

Bibliografie..............................................61

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Utopia si antiutopia in literatura universala si in literatura romana". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.