Variante literare si variante neliterare in flexiunea substantivului si a verbului

Trimisa la data: 2011-03-10
Materia: Limba Romana
Pagini: 33
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: stefi71
Lucrarea inventariaza o serie de greseli intalnite in flexiunea verbului si a substantivului, prezinta actualele tendinte si explica fenomenul lingvistic.In elaborarea materialului, au fost consultate lucrari de referinta ale limbii romane. Prin prezenta lucrare, s-a dorit nu numai insusirea corecta a notiunilor de limba, ci si formarea capacitatii de a cerceta faptele lingvistice, de a descoperi trasaturile lor esentiale si de a aprofunda structura limbii. Pentru a intelege mai bine aceste probleme, s-a lucrat cu noul DOOM (2005), raportarea facandu-se la cuvintele care incep cu literele a si b.Ca problemele de limba sa nu fie tratate doar teoretic, au fost selectate fragmente din mass-media in care au aparut abateri de la norma literara.
Substantivul este o parte de vorbire flexibila, ale carui forme variaza dupa categoriile gramaticale de numar, caz si determinare. Genul nu este un criteriu de flexiune pentru substantiv, ci o trasatura inerenta, fixa, in functie de care categoriile flexiunii se manifesta in mod specific.Formele luate de substantiv pentru a arata cand este vorba despre un singur obiect sau despre mai multe obiecte constituie categoria gramaticala a numarului. Singularul arata ca obiectele din lumea inconjuratoare apar izolate, cate unul (baiat, casa, scaun), iar pluralul arata ca ele apar in grup, mai multe la un loc (baieti, case, scaune).In limba romana actuala, pe langa variantele culte de numar se intalnesc si variante inculte. In primul rand, opozitia de numar este marcata cu ajutorul desinentelor. Ca in orice situatie morfologica, si in cazul declinarii substantivelor se intalnesc inadvertente. In limba romana exista substantive masculine care prezinta la singular doua variante (cu sau fara desinenta -e): genunchi / genunche, greier / greiere, mugur / mugure.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Variante literare si variante neliterare in flexiunea substantivului si a verbului

Cuprins


Introducere..............3

Capitolul I Variante literare si variante neliterare in flexiunea substantivului............3
I. Substantive de gen masculine..............3
II. Substantive de gen feminine................4
III. Substantive de gen neutru...............6

Capitolul II Variante literare si variante neliterare in flexiunea verbului..............19
I. Conjugari defectuoase.............20

Concluzie...........29

Bibliografie.............32

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Variante literare si variante neliterare in flexiunea substantivului si a verbului". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.