Verbul - Categorii morfologice specifice

Trimisa la data: 2013-02-02
Materia: Limba Romana
Pagini: 52
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: diana.beatrice
Lucrare de licenta despre Verbul - Categorii morfologice specifice
Studiul elementelor de lingvistica (fonetica, vocabular si gramatica) are ca scop fundamental cultivarea limbajului elevilor, intelegand prin limbaj procesul de exprimare a ideilor si a sentimentelor prin mijlocirea limbii. In acest sens trebuie cunoscut faptul ca in studiul gramaticii, desi se opereaza cu abstractiuni, aceasta stiinta are pronuntat caracter practic. Domeniul aplicarii in practica a cunostintelor de gramatica il constituie comunicarea, exprimarea corecta.

Gramatica este o disciplina cu care elevii fac cunostinta inca din primele clase, cand li se dezvaluie treptat ca limba pe care o vorbesc este alcatuita din cuvinte care isi schimba forma si se combina intre ele dupa anumite reguli. Predarea gramaticii, aceasta gimnastica a mintii, ce formuleaza legi si indica norme are un scop imediat formativ, dar si altul, la fel de important, informativ. "Omul de la catedra", invatatorul, trebuie sa fie preocupat de a "invesmanta" pe cat posibil noile cunostinte, deprinderi, priceperi intr-o haina incitanta pentru a declansa motivatii de tip superior, pentru a trezi curiozitatea elevului, pentru a provoca acea efervescenta intelectuala.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Verbul - Categorii morfologice specifice

Cuprins

Argument.............3

1. Aspecte generale.......5
1.1. Aspecte definitorii..........5
1.2. Clasificarea verbelor........6

2. Categorii gramaticale specifice........11
2.1. Diateza..........11
2.1.1. Diateza activa...........11
2.1.2. Diateza pasiva...........12
2.1.3. Diateza reflexiva........13
2.1.4. Diateza activ-pronominala........14
2.2. Modul si timpul.............15
2.2.1. Modurile personale / predicative..........17
2.2.1.1. Modul indicativ......17
2.2.1.2. Modul conjunctiv......21
2.2.1.3. Modul conditional-optativ.......23
2.2.1.4. Modul imperativ...........23
2.2.2. Modurile nepersonale / nepredicative.....24
2.2.2.1. Modul infinitiv.......24
2.2.2.2. Modul gerunziu........25
2.2.2.3. Modul participiu......26
2.2.2.4. Modul supin...........27

3. Aspecte metodice in predarea verbului la clasele primare..........29

Concluzii..........49

Bibliografie.......51

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Verbul - Categorii morfologice specifice". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • imi place limba romana

    gaby | 2013-09-06 11:23:06
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.