11 elegii, o poveste de dragoste si de moarte

Trimis la data: 2014-08-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: oprisor.mihaela
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iscodit adesea de critici si de jurnalisti pentru a afla ce fapte si intamplari au deAZclansat "exAZpulzarea din meAZmorie" a paradoxalelor elegii, Nichita StaAZnescu s-a dovedit exAZtrem de zgarcit in dezvaluiri, amAZplificand misterul. De altfel, Alex. Stefanescu reAZmarca: "In poezia lui Nichita StaAZnescu exista foarte putina A┬ębioAZgrafieA>>. Daca nu am avea doAZcumente propriu-zise la disAZpozitie, cu greu ne-am face o idee despre viata poetului cerAZceAZtandu-i verAZsurile" (Alex. Stefanescu, Introducere..., Editura Minerva, Bucuresti, 1986, p. 22).
Explicatia e simpla si o gasim intr-un interviu puAZbliAZcat in revista Tribuna, in 1978: "Ca sa fiu sincer, nu iubesc intimitismul in literatura, considerand ca nefacand parte din zona es-teticului. De buna seama ca orice poezie, orice nuAZvela, orice roman sau piesa de teatru se starneste si se scrie, se inspira dintr-o seama intreaga de pricini intime, numai ca ele nu au dreptul sa transpara ca atare, pentru ca literatura este o comunicare generala.

Chiar daca este proAZdusa de individ si receptata de individ, ea trebuie sa se ridice la nivelul speciei" (Nichita Stanescu, Starea poeziei, in Tribuna, 22, nr. 11, 16 martie, 1978, p. 8, inAZterviu, cf. Fiziologia poeziei, 1990, p. 569).In ciuda acestei declaratii ferme, nu vom abanAZdona straAZdania de a reconstitui imprejurarile in care au fost reAZdactate poeAZmele."11 Elegii este singura mea carte traita. Daca ar fi sa o mai scriu inca o data, este singura carte pe care as refuza categoric sa o mai scriu.

A costat prea scump. Astazi ma uit la 11 Elegii cum se uita doctorul BarAZnard la pacientul BlaiAZberg. Ma tot uit: mai tine-n ea inima de atunci? Cand o va resAZpinge?" (Nichita Stanescu in dialog cu Adrian Paunescu, in vol. Sub semnul intrebarii, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1979, p. 520-528).

Alta data, in Antimetafizica, Nichita a reluat ideea ca la baAZza carAZtii a stat un eveAZniment dramatic: "Aceasta carte, in ciuda tristetii fundamentale care a starnit-o si a austeAZritatii ei aproape totale, mi-a adus cel mai mare noroc literar, incat, uneori, ma gandesc suraAZzand amar: uite, domnule, ce noroc poate sa-ti aduca un neAZnoroc bine exprimat!" (Nichita Stanescu, in Antimetafizica, 1985, p. 102-103).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.