ABU HASAN. IL Caragiale rezumat

Trimis la data: 2021-11-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 0
Autor: mariejeanne
Dimensiune: 138kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
In timpul domniei califului Harun-al-Rasid, traia la Bagdad un negutator bogat. El avea o nevasta si un fiu, Abu Hasan. Negutatorul isi crescuse fiul supraveghindu-l indeaproape pana ce acesta ajunsese pe la varsta de treizeci de ani. Atunci negutatorul muri, iar fiul ii mosteni marea avere adunata timp de o viata. Tinut din scurt si cam fara bani atata timp, Abu-Hasan imparti averea in doua. Cu o jumatate isi cumpara acareturi ce aveau sa-i aduca venituri si sa-i asigure un trai indestulat pana la sfarsitul vietii.
Cealalta jumatate fu folosita de Abu Hasan astfel: aduna in jurul lui o ceata de tineri si se puse pe chefuit.

Petrecerile cu mancaruri si bauturi rare, cu tarafuri de lautari si cantareti vestiti, cu dansatoarele si dansatorii cei mai alesi din tot orasul ii terminara acea jumatate de avere intr-un an. Dupa aceea, omul nu mai intinse mese mari.

Atunci disparura si prietenii. Necajit, el voi sa se convinga temeinic de nemernicia lor. Se duse pe la fiecare, chipurile sa le ceara bani cu imprumut ca sa iasa din necazuri. Niciunul nu ii dadu nimic, ba unii il dadura pe usa afara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.